Dissabte, 20 d'abril de 2024
ramaderia

El Govern impulsarà ramats de bestiar per prevenir els incendis

És una de la setantena d'accions que el Departament d’Acció Climàtica preveu engegar fins al 2030 amb el Pla de Ramaderia Extensiva de Catalunya

Pau Masó Ripoll | 28 d'octubre de 2022 a les 09:50
A través dels ramats es preveu reforçar la prevenció d'incendis a Catalunya | Pau Masó
Enmig d'una finca ramadera i en ple cor del Ripollès, el Departament d'Acció Climàtica ha presentat aquest dimecres el Pla de Ramaderia Extensiva de Catalunya, un document que reuneix 69 accions per fomentar i potenciar el sector ramader al país. El pla mira el 2030 com a data final per desenvolupar unes accions que no tenen un finançament tancat i que es dotaran de recursos a mesura que es vagin concretant.

Una de les mesures, però, que ja estan més avançades és la d'impulsar ramats de bestiar que serveixin per fer prevenció contra els incendis. El Departament té previst fer contractes amb ramaders perquè els seus ramats facin feines de manteniment de boscos durant tot l'any. "Impulsarem contractes per ramats que pasturin amb finalitats de prevenció d'incendis. Seran pagaments per serveis ambientals i un instrument innovador i reclamat durant anys pel sector primari", ha dit la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Aquest nou model està previst que es comenci a instaurar al primer trimestre de l'any que ve (abans de l'inici de la campanya forestal) a zones de major risc d'incendi del país com el litoral o prelitoral i en espais naturals protegits.

Fins ara, es donaven ajuts a ramaders per la gestió forestal que feia el seu ramat, ara es preveu que s'estengui i es millori aquest finançament per permetre que la conservació dels boscos sigui permanent durant tot l'any i el bestiar substitueixi, en part, les màquines desbrossadores que només es poden fer servir en determinades èpoques i no arriben a tots els indrets del bosc. La iniciativa serà finançada amb fons del Departament d'Acció Climàtica i vol oferir als ramaders una nova línia de negoci als seus ramats, ja que podrà ser exclusiva o compatible amb altres activitats que es derivin del bestiar.

Un pla que ha d'unir "tots els esforços"


Els ramats antiincendis són una de les mesures que inclou un Pla de Ramaderia Extensiva que neix d'una diagnosi feta el 2020 i d'un procés participatiu els últims mesos amb 247 persones, més de la meitat de les quals provinents del sector ramader. Segons Jordà, fins ara hi havia eines "disperses" i "inconnexes" per fomentar la ramaderia catalana. Ara, el nou pla "vol concentrar tots els esforços" per aconseguir una millora en un sector que està en "profunda crisi".
 

Teresa Jordà en la presentació del pla ramader Foto: Pau Masó


Entre la setantena de mesures que inclou el pla, hi ha millorar la convivència amb la fauna salvatge com l'ós i el llop, posar en marxa una reforma fiscal que castigui els sistemes ramaders que contaminen més, crear una figura administrativa que ajudi al relleu de finques, crear una xarxa d'escorxadors de baixa capacitat, facilitar espais web comuns per la venda de productes als ramaders o garantir la conservació de les races autòctones. De cara al 2023, el Departament vol tirar endavant algunes de les mesures que inclou el Pla com la convocatòria d'ajuts per a l'adquisició d'estructures sanitàries o connectar emprenedors per donar valor, per exemple, a la llana de l'ovella del Ripollès.

Acció Climàtica preveu fer ara trobades amb diferents agents i sectors clau per planificar i pressupostar la majoria de propostes que recull el Pla de Ramaderia Extensiva de Catalunya. De moment no s'ha estimat una inversió global, però sí que s'ha marcat el 2030 com a data final per desenvolupar la setantena d'accions.

1.000 explotacions menys en 10 anys


Es calcula que només el 5% de la superfície de Catalunya està ocupada per pastures i aquestes es concentren, principalment, en zones d'alta muntanya. Actualment a Catalunya hi ha 4.195 explotacions ramaderes. Osona és la comarca amb més explotacions ramaderes (408) seguida del Ripollès (367), l'Alt Urgell (315) i la Garrotxa, el Berguedà i la Cerdanya amb unes 300.

Un dels sectors que més ha patit el deteriorament del sector ramader català és el boví. Segons la diagnosi feta amb el Pla de Ramaderia, del 2008 al 2019 van desaparèixer gairebé 1.000 explotacions ramaderes d'aquesta mena. Pel que fa al cabrum, el nombre d'explotacions va remuntar des del 2008, però va baixar lleugerament a partir del 2016, una tendència semblant també l'ha seguit el sector oví.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació