Dissabte, 20 d'abril de 2024
patrimoni

Rehabiliten l'església de Santa Maria de Besan pel risc d'esfondrament

La coberta i la façana del temple s'han apuntalat i consolidat gràcies a la participació d'una vintena de voluntaris

Redacció Besan | 24 d'octubre de 2022 a les 15:23
Imatges de les obres de consolidació de l'església | Parc Natural de l'Alt Pirineu
Aquest cap de setmana s'han realitzat treballs de rehabilitació a l'església de Santa Maria de Besan. Les actuacions han consistit en la consolidació i apuntalament de la coberta i la façana del temple, ja que perillaven d'esfondrar-se en breu

En les obres hi han participat una vintena d'alumnes del curs de mestratge en construcció tradicional del Projecte de Greta i la Universitat de Girona, així com voluntaris de l'associació Boscos de Ferro, sota la direcció de l'arquitecte Josep Bunyesc. L'actuació, a més, s'ha realitzat amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Bisbat d'Urgell i l'Ajuntament d'Alins. Pel que fa al projecte arquitectònic previ, ha estat realitzat per Francesc Belart.
 
La complicació més gran de l'obra ha estat transportat tots els materials fins a l'església de Besan donat que el poble es troba a 45 minuts a peu de la carretera principal i sense accés rodat. Aquest trasllat de materials es va fer amb helicòpter gràcies a la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Pel que fa als materials emprats s'ha procurat que tots fossin de la zona com les noves fustes que s'han utilitzat per a les bigues.

Feliu Vinyals, de Boscos de Ferro, ha explicat que des de l'associació van encarregar a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu un inventari de tots els elements de forja presents a les esglésies i ermites de la Vall Ferrera. Aquest document va dictaminar que l'església de Besan albergava dos peces força interessants: una reixa de forja a l'interior de l'edifici i una porta fortificada a la façana exterior amb gravats rellevants.
 
La voluntat de conservar, estudiar i divulgar aquests elements de forja ha portat a l'associació Boscos de Ferro a promoure la conservació de l'edifici que es trobava en molt mal estat. Vinyals ha insistit que aquesta ha estat una actuació d'urgència i que l'església necessita una obra més definitiva i ha fet una crida a tots els agents implicats per tirar-la endavant tan aviat com es pugui.

El passat mes de febrer, recordem, l'Ajuntament d'Alins es va plantejar tancar diverses esglésies de la Vall Ferrera a causa del seu "estat ruinós". Per altra banda, l'ajuntament va demanar ajuda en diverses ocasions al Bisbat d'Urgell perquè hi realitzés treballs de millora a tres esglésies, entre les quals la de Santa Maria de Besan.

Per la seva banda, i en declaracions a Pallars Digital, el Bisbat va assegurar que ja estava treballant per evitar que els temples arribessin a caure, realitzant diverses visites tècniques a les esglésies d'Ainet, Alins, Àreu, Araós, Besan i Norís per tal d'avaluar l'estat dels edificis i valorar les possibles accions a emprendre.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació