Dissabte, 20 d'abril de 2024
memòria històrica

Recuperen a l'Alt Urgell les restes de 12 soldats republicans ferits l'any 1938 al front del Pallars

Els cossos, trobats en una fossa de Canturri, seran estudiats per permetre'n la seva identificació

Redacció Canturri | 7 d'octubre de 2022 a les 09:07
Tres dels cossos trobats a la fossa comuna | ACN
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha visitat aquest dijous la fossa de Canturri, a l'Alt Urgell, on gràcies a les tasques d'excavació, s'han exhumat les restes òssies de dotze individus del període de la Guerra Civil.

Pel que fa a l'orígen de les víctimes trobades, es tractaria de soldats republicans ferits al front del Pallars, l'any 1938, i evacuats a Canturri, on l'exèrcit de la Segona República tenia un equip quirúgic instal·lat a Cal Gravador.
 
Un exhumats, les seves restes seran estudiades i se n'extrauran mostres genètiques per a permetre la seva identificació. La consellera Ciuró ha demanat que la gent s'inscrigui al Programa d'Identificació Genètica, on ja s'han apuntat unes 500 persones en només tres setmanes.

El front del Pallars


Entre l'abril de 1938 i el gener de 1939, el Pallars va ser testimoni de cruents combats entre les forces republicanes i franquistes, enfrontades a banda i banda del Noguera Pallaresa. Al llarg del riu, es va establir un línia de fortificacions i posicions defensives que conformarien el front de guerra en la que va ser un dels darrers embats de l'ofensiva contra Catalunya. En total, es calcula que les baixes van ser prop de 14.500, 11.000 a les files de l'exèrcit republicà i 3.500 a les de l'exèrcit revoltat.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació