Divendres, 19 d'abril de 2024
salut

Arrenca la vacunació contra el virus del papil·loma humà en infants pirinencs de 6è de primària

Una trentena d’alumnes de l’Alta Ribagorça han estat aquest dimarts els primers en vacunar-se, mentre que la setmana que ve arribarà també al Pallars

Redacció Pirineu | 5 d'octubre de 2022 a les 09:11
Una infermera administrant una vacuna a un alumne d'El Pont de Suert | Salut
Els nens i nenes sisè de primària dels centres escolars de la Vall de Boí, Vilaller i de l’Escola Ribagorçana d’El Pont de Suert (l’Alta Ribagorça) s’han vacunat aquest dimarts contra el virus del papil·loma humà (VPH). Aquests, i dilluns els 47 de l’escola Garona de Vielha, han estat els primers centres de la regió a iniciar la campanya. La setmana que ve s'espera que les vacunes també arribin al Pallars.

En total, han rebut el vaccí 9 infants (2 nens i 6 nenes) de la Vall de Boí, mentre que al Pont de Suert s'ha vacunat a 23 escolars (15 nens i 8 nenes). Per altra banda, a Vilaller la vacuna s'ha administrat a 4 alumnes (2 nens i 2 nenes). A més, a aquests infants també se'ls ha vacunat contra l'hepatitis A i, en alguns casos, contra la varicel·la.

És el primer curs que aquesta vacuna s’estén també als nens, tal com el Departament de Salut va anunciar el passat mes de maig. Fins ara es recomanava a les noies de 11 i 12 anys i persones amb condicions de risc. La infermera de l’EAP Alta Ribagorça, Mar Ferran, ha recordat que "la inclusió d’aquesta vacuna al calendari de vacunacions sistematitzat garanteix l’equitat de gènere i la protecció, també en nens, davant la infecció pels genotips de VPH inclosos en les vacunes".

A l’inici de curs, els centres d’atenció primària es coordinen amb les escoles per establir quin dia és el millor per iniciar aquesta vacunació. Abans de posar les vacunes, les infermeres realitzen a cada infant una sèrie de preguntes protocol·làries per assegurar que el procés es fa amb total seguretat. Els pares i les mares dels infants han hagut d’autoritzar la vacunació prèviament i els infants van a l’escola amb el llibre de vacunes on les infermeres registren la vacuna que els hi posen. Al cap d’uns mesos d’haver rebut la primera dosi, les infermeres tornaran a l’escola a posar les segones.

La vacunació del VPH en noies de 11 a 12 anys va començar a implementar-se el curs 2008-09 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d’entre 16 i 19 anys, una dècada després. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb la reducció d’un 4-6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha ofert també protecció indirecta a noies i dones no vacunades.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació