Dissabte, 20 d'abril de 2024
fons documental

El fons de Casa Perucho d'Estavill ingressa a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

El patrimoni escrit agrupa un total de 167 documents que es remunten fins a l'any 1541

Redacció Tremp | 30 de setembre de 2022 a les 10:06
Imatge d'un dels documents que ha ingressat a l'arxiu | ACPJ
El passat mes de juliol l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà va ingressar el fons familiar de Casa Perucho, del poble d'Estavill. El patrimoni escrit, donat per Josep Maria Mentuy, consta de dues capses i 167 documents que es remunten del 1541 al 1940, amb predomini de fitxers del segle XIX.

La nissaga de Casa Perucho es remunta a finals de la primera meitat del segle XVI amb els Canut, i més concretament trobem el cap de família també anomenat àlies "Bernadet", en comptes de Perucho.

Sense tenir constància de cap matrimoni en la documentació de l'Arxiu Comarcal, el cognom Jordana es converteix en el primer nom de Casa Perucho al començaments del segle XVIII i per primer cop, es troben referències dins la documentació amb el sobrenom de "Perucho".

L'any 1876, Maria Espot i Abad, viuda de Ramon Jordana i Escales, hereta els béns del seu difunt marit i presumptament es torna a casar amb el seu segon marit, Jaume Mentuy Espanyol, cognom que es mantindrà fins al present.

El fons està inventariat seguint aquesta organització: en primer lloc, familiar i patrimonial; parroquial; municipal; militar i judicial. Els documents de Casa Perucho d'Estavill ja es poden consultar en línia.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació