Dimecres, 24 d'abril de 2024
curses de muntanya

Alejandro Villarino i Àngels Llobera es coronen a la Trail de la 12ª Rialp Matxicots

La jornada esportiva va cloure diumenge amb la Matxixics, la cursa popular on hi van participar uns 200 infants d’entre 3 i 16 anys

Redacció Rialp | 19 de setembre de 2022 a les 11:35
Participants de la 12ª Rialp Matxicots | Rialp Matxicots
La Rialp Matxicots ha clos aquest diumenge la 12ª edició reivindicant-se com una de les cites més estimades del calendari català. Amb un repte de categoria al davant, els corredors de la distància Trail, de 50 quilòmetres i 4.500 metres de desnivell positiu, van començar a enfilar muntanya amunt ben d’hora, amb els frontals deixant empremta. Temperatura moderada i un cel completament serè que van permetre que els corredors gaudissin del primer tram de la cursa, on els participants arribaven al Coll del Triador amb 2.000 metres positius acumulats a la butxaca.

En aquest punt, Alejandro Villarino i Abel Carretero, dos dels noms més destacats de la llista de sortida, van arribar junts, deixant entreveure el guió de cursa que protagonitzarien durant la resta de la prova. Els mateixos indicis que va mostrar la mallorquina Àngels Llobera, que coronava com a líder el sostre de la cursa, el Montsent de Pallars, de 2.883 metres.

El pas per les Picardes, un ascens exigent ja ben entrat la segona part del recorregut, tampoc va marcar diferències en el lideratge masculí, de manera que va ser a Caregue, a peus del darrer ascens a Serra de Posa, on Alejandro Villarino va deixar enrere Carretero per endur-se la victòria amb 6 hores i 15 minuts. Tres minuts després arribaria Carretero, mentre que Jonatan Tejada va tancar el podi amb 6 hores i 56 minuts.

En categoria femenina, Àngels Llobera no va donar cap espai a la sorpresa i va travessar primera la meta de Rialp després de 8 hores i 24 minuts de cursa. En segona posició va arribar Laia Gilibets amb 8 hores i 57 minuts, mentre que Monica Pena va ser tercera amb 9 hores i 24 minuts.

La mallorquina Àngels Llobera es va coronar a la categoria femenina de la Trail. Foto: Rialp Matxicots

En paral·lel a la distància més llarga, la Rialp Matxicots també va celebrar la Mitja, de 21 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. Una modalitat consolidada i amb demanda creixent, que permet als corredors descobrir pobles d’encant de la comarca, com Altron, Seurí i Escàs, a més d’afrontar també, com es fa a la Trail, la dura pujada a la Serra de Posa.

Després d’un primer tram molt igualat, la baixada a Escàs va permetre al corredor Marc Gasa fer-se amb el lideratge, que ja no deixaria anar fins a meta, en detriment de Manel Garcia. En el mateix tram, Nil Bacardit es va colar al podi després de superar Jordi Cifuentes. Gasa s’enduia el triomf amb un temps de 2 hores i 1 minut, seguit de Garcia amb 2 hores i cinc minuts’ i Bacardit amb 2 hores i 6 minuts.

Alejandro Villarino va ser el millor a la Trail. Foto: Rialp Matxicots

La cursa femenina va ser més estable en les posicions capdavanteres, on Paula Mata va signar una victòria de principi a fi amb un temps de 2 hores i 25. Elia Vidal va arribar per darrere, amb 2 hores i 37, mentre que Carola Baliu va ser tercera amb 2 hores i 38.

El director de la cursa, Kiko Peris, va declarar que "la Matxicots és el que és gràcies als corredors, que molts d’ells ja són amics nostres. Però també és possible gràcies als voluntaris, que són l’essència i el pulmó de la cursa". A més, va destacar que "per als pobles de la Vall d’Àssua, la cursa és una festa major, i a principis d’any ja pregunten quan es farà la prova". Tots els pobles es bolquen amb els corredors", va afegir.

Per la seva banda, l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, va assenyalar que "sento un profund agraïment a tots aquells qui fan possible que aquesta cursa estigui entre les millors de Catalunya. Als participants i acompanyants, a l’equip tècnic, als més de 300 voluntaris, administracions, comerços... La Rialp Matxicots és un atractiu turístic molt potent que va a més".

Les arribades a Rialp van prolongar-se al llarg de tot el dia al ritme de batucada i música, mentre que l’organització ja ultimava els detalls per al segon capítol del cap de setmana. I és que diumenge va ser el torn de la Rialp Matxixics, on 200 infants entre 3 i 16 anys van omplir de color els carrers de Rialp i el seu entorn, en la que per a molts va ser el seu bateig en una cursa de muntanya.