Dimarts, 23 d'abril de 2024
fauna

Alliberen peixos autòctons al riu Flamisell per recuperar les poblacions i fomentar la pesca sostenible

L'actuació s'emmarca en el Pla pilot de producció de ciprínids que porta a terme el Departament d'Acció Climàtica

Redacció la Pobla de Segur | 25 d'agost de 2022 a les 10:21
Un dels peixos alliberats durant aquest agost | Acció Climàtica
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha alliberat durant aquest agost ciprínids autòctons al riu Flamisell, a la Pobla de Segur. L'actuació s'emmarca en el Pla pilot de producció i recuperació de diverses espècies del Departament, que aproximadament ha deixat lliures 1.500 exemplars entre el Pallars, el pantà d'Albagés i el riu Noguera Ribagorçana.

En concret, es tracta de bagres (Squalius laietanus), barbs de l'Ebre (Luciobarbus graellsii) i madrilles (Parachondrostoma miegii), espècies actualment en declivi, i amb les quals es vol fomentar també la pesca recreativa sostenible, que històricament ha estat més enfocada a la captura de la truita comuna.

Aquests alliberaments formen part d'un pla pilot que es va iniciar el 2014 a causa de la davallada de les poblacions de ciprínids autòctons, principalment d'aquestes tres espècies, i pel creixement de la pesca de ciprínids observat a partir de l'anàlisi dels permisos de pesca expedits. A Catalunya, la pesca d'aquestes espècies es es fa exclusivament en la modalitat sense mort, cosa que significa que els exemplars capturats s'han de retornar amb vida al riu.

El pla obté exemplars provinents de rescats que es fan en rius que s'assequen durant l'estiu, per evitar mortalitats massives. També es capturen exemplars reproductors, tot induint les femelles perquè expulsin els òvuls per fecundar-los amb esperma de mascles i traslladar els òvuls a la piscifactoria perquè descloguin i creixin.

A més, des del 2018 s'ha comprovat que exemplars reproductors de bagra i madrilla s'han reproduït de forma espontània a les instal·lacions de la piscifactoria. La reproducció d'aquestes espècies es porta a terme a la piscifactoria AiguaNatura, situada al Parc Natural dels Ports.
 

Denuncien una persona per perscar amb plom i hams d'arponet al Jussà


Els Agents Rurals han denunciat aquest dimecres una persona per pescar amb plom, hams d'arponet i esquer natural en una embassament del Pallars Jussà. Els membres del cos li van comissar el material i cinc truites autòctones. Els Agents Rurals recorden que està totalment prohibit pescar amb plom en totes les aigües continentals de Catalunya.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació