Dimecres, 24 d'abril de 2024
paisatge

Entitats naturalistes es reuneixen amb la Diputació per proposar alternatives al mirador de Roca Regina

Els han mostrat el seu malestar per la construcció de la plataforma i aposten per opcions més respectuoses amb l'entorn

Redacció Castell de Mur | 22 de juny de 2022 a les 11:58
Vista aèria de Roca Regina | XVP
Diverses entitats naturalistes s'han reunit aquest dimarts amb la Diputació de Lleida per mostrar el seu malestar pel projecte de construcció del mirador de Roca Regina, al municipi de Castell de Mur. Els treballs de l'estructura van ser oberts a concurs per part del Patronat de Turisme el passat mes d'abril amb un pressupost de més 165.000 euros, i compten amb el finançament dels fons europeus FEDER.

Durant la trobada amb l'ens provicinal, l'entitat Mountain Wilderness Catalunya, juntament amb el Centre Excursionista de Lleida i la Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural (Ipcena) van proposar diverses alternatives més respectuoses amb l'entorn.

En declaracions a Pallars Digital, la vicepresidenta de Mountain Wilderness Catalunya, Concep Miró, ha explicat que actualment hi ha una "epidèmia de miradors" en comarques com l'Alt Urgell o el Pallars. En el cas del de Roca Regina, Miró apunta que el projecte és inviable per tres raons: en primer lloc, pel cost de mantiment de la infraestructura. "Són miradors situats a molta alçada i es degraden ràpidament", afirma. 

En aquest sentit, la vicepresidenta de l'entitat també explica que projectes com aquests són "perillosos" i afegeix que els estudis d'impacte i de prevenció "tampoc són econòmics". Per altra banda, i pel que fa al mirador pallarès, Miró posa en relleu la presència d'una zona d'escalada prop de Roca Regina, que també estaria en perill per la caiguda de pedres.

Finalment, ha fet referència a "l'agressivitat" del projecte des del punt de vista natural. "No cal més invasió humana per fer o recuperar un recorregut", assevera Miró. Per aquest motiu, assenyala que el projecte va en contra dels valors d'aproximació a la natura que defensen des de l'entitat. En aquest sentit, una de les propostes que es va plantejar durant la reunió va ser la necessitat d'invertir en la recuperaració de camins oblidats i no en la construcció de projectes com el de Roca Regina.
 
Aquestes no són, però, les primeres veus que mosten la seva disconformitat amb el futur mirador. Durant la tardor del 2021, el projecte, defensat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, ja va motivar una recollida de signatures per part de veïns de la comarca contraris a la seva execució.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació