Divendres, 19 d'abril de 2024
sant joan

La meitat dels municipis del Jussà prohibeixen les fogueres i el llançament de petards per Sant Joan

L'alt risc d'incendi i la sequera han motivat aquesta decisió, mentre que Isona tampoc permetrà fer fogates i recomana evitar tirar coets i petards

Redacció Pallars Jussà | 21 de juny de 2022 a les 09:49
Gent llançant petards durant la revetlla de l'any 2021 | ACN
Els ajuntaments de Sant Esteve de la SargaConca de Dalt, LlimianaSalàs de PallarsSenteradaGavet de la Conca Sarroca de Bellera no autoritzaran l'encesa de fogueres i ni el llançament de petards i coets durant aquesta revetlla de Sant Joan. Els cinc consistoris pallaresos han pres aquesta decisió atès l'actual alt risc d'incendi, l'extrema sequera i les elevades temperatures a la comarca.

En declaracions al programa Planta Baixa de TV3, l'alcalde de Sant Esteve, Jordi Navarra, ha explicat que "no estem en contra dels petards ni de les tradicions, ni de les fogueres". "Aquest any estem patint una sequera molt forta, una calor excepcional i no tenim aigua -l'estem subministrant amb camions cisterna- ni tampoc parc de bombers", lamenta. 
 
A més, l'alcalde afegeix que "tenim molta superfície boscossa que cada vegada està més abandonada; tot plegat podria provocar un incendi molt gran". Pel que fa a la reacció dels veïns del municipi, Navarra afirma que "ho accepten": "som un municipi amb molts nuclis agregats, i els veïns ho entenen perquè veuen com està tot", assegura. Per altra banda, el batlle expressa que seria ideal poder "habilitar un lloc específic" per llençar petards perquè la canalla "pugui gaudir de la revetlla".

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà tampoc permetrà les fogates al municipi i, en el seu cas, recomana evitar tirar coets i petards. Aquests són, de moment, els únics municipis de les comarques pallareses que han près mesures per tal d'evitar mals majors, donada la situació de risc d'incendi a la zona.

En declaracions a Pallars Digital, l'alcaldessa d'Isona, Rosa Amorós, explica que van prendre la decisió davant dels dos incendis que van tenir lloc al municipi la setmana passada, així com el gran foc d'Artesa de Segre. "Teníem als bombers d'Isona treballant-hi". En aquest sentit, Amorós assenyala que la mesura s'ha pres "per respecte i responsabilitat" envers la tasca dels bombers voluntaris, la feina dels quals considera com a "puntal".

Pel que fa a la revetlla, l'alcadessa explica que l'absència de foguera no serà un problema. "És un festa que es pot fer igualment", assegura. Així mateix, creu que tampoc serà un problema per als veïns: "la gent ho respectarà", assevera. Respecte al permís de llençar petards i coets, Amorós reconeix que la majoria dels habitants del municipi estan conscienciats sobre la situació actual i que hi haurà "prudència".

 

Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació