Dijous, 25 d'abril de 2024
renovables

Reprenen la tramitació dels projectes de grans centrals solars al Pallars Jussà

Tres dels 10 projectes de parcs fotovoltaics planejats a la comarca han sortit a informació pública

Redacció Pallars Jussà | 27 de maig de 2022 a les 09:42
Els tres projectes sumarien prop de 184.000 plaques fotovoltaiques | Yael Carrasco
Després de mesos d'inactivitat, les plaques solars tornen a ser protagonistes de l'actualitat pallaresa. Tres projectes de parcs fotovoltaics als termes municipals de Tremp i Isona i Conca Dellà han sortit recentment a informació pública per tal d'obtenir el vist-i-plau del Govern català. Tot plegat, després que durant el mes d'octubre passat aquestes i més iniciatives quedessin aturades després de la promulgació del nou decret de renovables per part de l'executiu.

En concret, es tracta de tres instal·lacions de plaques solars que en conjunt sumarien més 150 hectàrees de terreny, 103 megawatts de potència i gairebé 184.000 panells solars. El primer d'ells, el parc solar fotovoltaic (PSF) Neret, es troba entre els municipis de Tremp i Isona i Conca Dellà, amb una potènica de 35 megawatts, mentre que la planta constaria de 62.500 panells solars.
 

Plànol dels tres projectes de parcs solars projectats al Pallars Jussà. Foto: Salvem lo Pallars


Per altra banda, el segon parc projectat al Jussà, Costa Gran, i situat a Isona i Conca Dellà, tindria una potència de 28 megawatts i 50.000 plaques. Mentrestant, el tercer parc, Les Alzineres, també en aquest terme municipal, seria el de més potència amb 40 megawatts i un total de 71.425 plaques fotovoltaiques.


L'empresa que ha presentat totes tres peticions és Energies Renovables Terra Ferma, SL. Uns promotors que alhora són filials dels grups Blueprom i Forestalia, empresa aragonesa també coneguda a la comarca pel projecte de línia de molta alta tensió (MAT) projectada a quatre municipis del Pallars Jussà. De fet, tots dos projectes -plaques i MAT- ja van comptar amb el seu moment amb una forta oposició veïnal com també de les diverses institucions polítiques comarcals.

«Salvem lo Pallars demana suport per presentar al·legacions


Qui ja s'ha mobilitzat davant aquest anunci és Salvem lo Pallars. La plataforma ciutadana ha fet una crida per xarxes socials en busca de suport tècnic per tal de poder presentar les al·legacions pertinents a aquests tres projectes.

Així mateix, la Plataforma Contra l'Autopista Elèctrica també s'ha sumat a aquesta crida, alhora que torna apel·lar a la societat pallaresa perquè es mobilitzi socialment per deixar patent "el rebuig del territori a aquest nou despropòsit extractivista".

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació