Divendres, 19 d'abril de 2024
incendis

Més de 8 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis al Pirineu i a Lleida

Les comarques com el Pallars Jussà estan menys capacitades enfront del foc que les de la plana

Redacció Pallars | 23 de maig de 2022 a les 10:00
Imatge de l'extinció d'un incendi a Esterri d'Àneu | Bombers
El nou pla de prevenció d'incendis 2022-2025 destinarà un total de 8.336.667 euros a les comarques del Pirineu i de Lleida. Una xifra que servirà per dur a terme actuacions de gestió forestal durant els pròxims quatre anys, i així preparar els boscos per fer front a l'emergència climàtica i els grans incendis. 

D'aquesta inversió se'n beneficiaran les brigades del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), propietaris privats i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), així com les entitats locals. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera prioritari redactar instruments de planificació d'incendis a les comarques pirinenques i lleidatanes, especialment a causa del canvi climàtic, l'increment de les temperatures i la modificació del règim de pluges.

Pel que fa als projectes previstos cal destacar la zona del Prepirineu delimitada entre el riu Segre, la Noguera Pallaresa, el port del Cantó i la serra de Boumort, que abasta prop de 10.000 hectàrees. Un espai, a més, que es considera de gran vulnerabilitat davant els futurs incendis a causa de les grans masses arbrades i per l'increment de les temperatures.

Noves brigades del GEPIF


En aquest sentit, la demarcació de Lleida i el Pallars ja compten amb una nova base del GEPIF, situada a Tremp. Es tracta d'un reforç format per sis persones i que compta amb vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals. 


Fins a l'1 de juny s'estan realitzant tasques de manteniment d'infraestructures de prevenció d'incendis forestals, com ara la revisió de punts d'aigua, la neteja del perímetre, així com el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció de focs. Aquestes primeres setmanes s'ha estat treballant al municipi d'Àger, just a la frontera entre el Pallars Jussà i la Noguera. 

Pel que fa a la situació actual de risc d'incendi, la manca de pluges i l'augment de les temperatures han incrementat el perill de foc. Aquest hivern ha sigut un dels més secs dels darrers 15 anys a les comarques pallareses, fet que ha provocat una sèrie d'incendis de vegetació. De cara a l'estiu, la situació no millora, especial a la meitad sud del Pallars Jussà, on la càrrega de vegetació és més elevada i els estius més rigorosos.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació