Dissabte, 20 d'abril de 2024
cinema

La pel·lícula documental «Canigó 1883» continua la travessia de Verdaguer pel Pallars i els Pirineus

Lluís Soler, Sílvia Bel i Xavier Boada protagonitzen el film, dirigit per Albert Naudín, que s’estrenarà l’estiu de 2023

Redacció Pallars | 10 de maig de 2022 a les 11:20
La presentació del film ha tingut lloc aquest dilluns a Barcelona | ACN
La pel·lícula documental Canigó 1883 continua la travessia del poeta Jacint Verdaguer pel Pallars i el Pirineu iniciada al film Maleïda 1882. Albert Naudín dirigeix la segona part del film protagonitzat per Lluís Soler, Sílvia Bel i Xavier Boada. Soler es posa de nou en la pell de Verdaguer, que torna a mostrar la seva afició a l’excursionisme, però també la seva cara més revolucionària.

La pel·lícula, que està en ple rodatge, també analitza el context en el qual es va escriure el poema Canigó, i s’estrenarà l’estiu de 2023. Aquest dilluns, a més, s'ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. El guionista Bernat Gassull ha destacat que la de Verdaguer va ser "una travessa emblemàtica": l’any 1883, el poeta va estar 70 dies al Pirineu i al 1882, 15.

Naudín destaca que no és una pel·lícula de ficció al 100%, ja que té una part documental. Així, "la part dels paisatges que és de figuració s’ha d’explicar i fer-ho des de la veu en off tot és empobrir-ho”. Tot i això, la cinta anirà més enllà i incorpora nous elements de la biografia del poeta i analitza el context en què es va crear el poema Canigó.

L’equip ho fa a través de tres elements: la representació d’un Verdaguer jove que explica la seva travessa per la muntanya; el món de les fades representat pel contingut del poema i el contrapunt del Verdaguer interessat en estar al costat de la gent del poble, dels obrers i camperols. Un Verdaguer, ha afegit el director, que "es revoluciona contra el poder i l’església i es representa amb Jaume Collell, l’amic de Verdaguer que s’enfronta a ell", i que al film està interpretat per Xavier Boada.

La història comença l’any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer té 38 anys i, acompanyat d’un pastor, s’enfila per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho narra el mateix Verdaguer amb 56 anys uns anys després, l'any 1901. Els dos homes assoleixen el cim i des d’allí, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema, un cavaller de l’època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d’encanteri.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació