Divendres, 19 d'abril de 2024
falles

Isil reuneix als fallaires del Pallars per preparar el retorn a la normalitat

Durant la jornada festiva fallaire també s'han donat a conèixer els resultats del projecte 'Prometheus'

Tomàs Garcia Espot Isil | 2 de maig de 2022 a les 11:53
Imatge d’arxiu de la festa de les falles d’Isil | Fallaires d'Isil
Isil ha acollit aquest dissabte la trobada de fallaires del Pallars. Una jornada festiva que ha reunit les diferents associacions de les comarques pallareses, entre les quals les d'Alins, Alós, Isil, la Pobla de Segur i València d'Àneu, per donar a conèixer el calendari fallaire d'enguany, caracteritzat pel retorn a la normalitat i les ganes de festa després de la pandèmia de la Covid-19.

Així, com ja és habitual, la primera baixada tindrà a l'únic població del Jussà que celebra les falles, la Pobla de Segur, la nit del 17 de juny, en motiu de la festa en honor a la Verge de Ribera. Aquesta festivitat prototípica del Pirineu que ve marcada pel solstici d'estiu seguirà el 23 de juny als poble d'Alins i d'Isil, mentre que dos dies més tard, serà el torn de les de València d'Àneu. La darrera en fer-ho serà Alós, que celebrarà les falles el dia 2 de juliol.

A banda de la presentació del calendari durant la trobada fallaire pallaresa, amenitzada per les actuacions de Mercè i Arnau, Na tirant Music Band i de DJ Lato, també es van donar a conèixer els resultats del projecte Prometheus. Nascut arran del reconeixement de les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l'any 2015, el projecte vol potenciar la tradició fallera, present a Catalunya, Andorra i França.

En declaracions a Pallars Digital, la representant del projecte, Sofia Isus, explica quins són aquests tres resultats. En primer lloc, el Museu virtual, creat fa dos anys, però la presentació definitiva del qual tindrà lloc el proper 24 de maig a Lleida. Per altra banda, l'impuls d'un kit de comunicació per a les associacions. Una eina que ha de permetre a cada poble fallaire comptar amb una senyalització homogènia per als tres països.

I en darrer lloc, la difusió de les falles a les aules. Per aquest motiu, s'han creat les maletes fallaires, un material educatiu amb jocs que serviran perquè els alumnes de primària i institut coneguin més a fons aquest gran element patrimonial de les comarques pallareses. Pel que fa al retorn a la normalitat de les falles, Isus explica que la previsió és que hi hagi una gran afluència de gent, alhora que assegura que les diverses associacions ja estan preparant les respectives baixades perquè siguin un èxit.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació