Divendres, 19 d'abril de 2024
llengua catalana

Sort acull la presentació del Pacte Nacional per la Llengua a l'Alt Pirineu i Aran

Des de febrer fins a juliol, el Govern organitza sessions participatives arreu del país i convida a tota la ciutadania a organitzar conferències i activitats

Redacció Sort | 8 d'abril de 2022 a les 08:30
El delegat del Govern al Pirineu, Ricard Pérez, intervenint durant l'acte | Govern
Sort ha acollit aquest dijous la presentació del Pacte Nacional per la Llengua a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. L'acte, presidit per Anton Ferret, cap del Servei d'Informació, Difusió i Estudis de la Secretaria de Política Lingüística, tenia com a objectiu animar les entitats i les institucions del territori a preparar jornades per debatre sobre la llengua, reflexionar sobre la situació del català i fer propostes per a incorporar al pacte.

L'acte celebrat a la seu del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, doncs, ha estat un dels punts de parada del procés participatiu que va donar el tret de sortida a Vic, i ha passat per ciutats com Barcelona, Badalona, Cornellà, Girona i Lleida, entre d'altres. Així mateix, la presentació ha servit també per exposar els resultats de l'informe acadèmic titulat Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana. Un document promogut per una resolució del Parlament i que ha volgut fer un diagnòstic sobre el coneixement i els usos del català en diversos àmbits socials. 

L'informe, a més, inclou un ventall de possibles actuacions des de diferents nivells i àmbits diversos, especialment a partir de les iniciatives que s'adoptin durant el procés participatiu. Per altra banda, també ha de servir com a base per al debat parlamentari i públics sobre les dificultats actuals de la llengua catalana i la millora manera de superar-les.

La previsió és que a la tardor s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball, que ha de conduir a la signatura -el mes de desembre- d'un document que preveu ser la base per al futur pla de política lingüística. Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivell de coneixement del català; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, així com potenciar l'adopció de la llengua entre totes les persones que no la tenen com a llengua de partida.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació