Divendres, 19 d'abril de 2024
dia internacional de les dones

El Pallars es prepara per a un nou 8M

Diverses entitats i ajuntaments han organitzat actes arreu de les comarques per commemorar el Dia Internacional de les Dones, enguany especialment marcat per la reivindicació del dret a l'avortament lliure i gratuït al Pirineu

Redacció Pallars | 7 de març de 2022 a les 12:00
Imatge d'una manifestació durant el 8 de març de 2021 | Alba Cartanyà
El Pallars comença a escalfar motors per a la celebració del Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà aquest dimarts. Arreu de la geografia pallaresa, diverses entitats i corporacions han preparat diferents actes per commemorar un nou 8M, enguany marcat especialment per la reivindicació del dret a l'avortament lliure i gratuït a les comarques pirinenques.

L'Escola Agrària del Pallars, per exemple, organitza la jornada Dones del món rural. Experiències d'èxit a l'Alt Pirineu i Aran. Una iniciativa que té com a objectiu reconèixer a totes les dones que "han treballat, conegut i cuidat la terra", i donar a conèixer les seves experiències d'èxit en el terreny econòmic i associatiu. Una oportunitat també per visibilitzar les paradoxes i les contradiccions de les comarques de muntanya on s'han gestat aquestes iniciatives en clau de dona.


A nivell associatiu, Feministes del Pallars Jussà durà a terme dos actes. El primer, a la plaça de l'Església de Tremp, on es realitzaran dinàmiques a partir de les 11h del matí, i l'altre a la plaça de la Vila de la Pobla de Segur, on partir de les 14h del migdia tothom qui ho vulgui podrà portar el dinar per compartir. 

Encara a la ciutat de Tremp, aquest dilluns a les 19h del vespre la Biblioteca Maria Barbal acollirà la presentació del llibre Amb cor de dona, d'Elvi Moreno, que comptarà amb l'actuació de dansa de ConTremporànies. Dimarts, i a partir de les 19h, a la plaça de la Creu, es donarà lectura al manifest del Dia Internacional de les Dones, juntament amb la descoberta del mural "en homenatge a les dones perseguides jutjades i assassinades sota el càrrec de bruixes".

A nivell institucional, el Consell Comarcal del Pallars Jussà celebrarà el seu acte a la Font de Caps de Talarn a partir de les 18h de la tarda. Prèviament, durant el matí, es durà a terme la pintada del mural per al 8M al pati de l'Institut de Tremp, a càrrec dels alumnes i de Xavi El Petit. Així mateix, al migdia el hall del consell comarcal acollirà la presentació del projecte de ceràmica La Santolina.



Per la seva banda, al Pallars Sobirà, el Castell de Sort acollirà a partir de les 11 del matí la lectura del manifest del 8M per part del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i l'alumnat de l'Institut Hug Roger III, que posteriorment protagonitzarà un recital musical i de missatges feministes. Al dia següent, la plaça La Closa d'Esterri d'Àneu també donarà lectura al manifest, mentre que els alumnes de l'Institut Morelló realitzaran entrevistes dins del programa especial per al 8M de la ràdio online Tampanada Ràdio.

Durant el dia 9, a més, el cinema Els Til·lers de Sort projectarà a partir de les 19h del vespre el documental La veu de Thaïs, de David Casals-Roma, que anirà seguit d'un debat amb el seu director. Una projecció que es repetirà al dia següent a la mateixa hora a la sala petita Lo Ventador de la Guingueta d'Àneu.


 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació