Dimecres, 24 d'abril de 2024
ECONOMIA

Un caixer a cada municipi: el Govern presenta un pla per combatre la «desertització bancària»

El conseller d'Economia, Jaume Giró, aposta per ampliar la protecció dels ciutadans més vulnerables i recorda que l'accés als serveis financers és considerat un dret social

Irene Montagut Barcelona | 18 de febrer de 2022 a les 08:00
El Govern proposa instal·lar caixers automàtics a tots els pobles | Adrià Costa
El Govern ha presentat una proposició de llei per combatre la "desertització bancària" que actualment pateixen gairebé el 50% dels municipis de Catalunya. El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, que ha recordat que l'accés als serveis financers és considerat un dret social reconegut per la Unió Europea, ha alertat, però, que el Govern no té competències per legislar en aquest aspecte i depenen del govern espanyol.

"La desaparició de serveis bancaris és una involució que no ens podem permetre", ha dit Giró, recordant que el problema afecta ara a aproximadament 250.000 persones. Per fer front a aquesta problemàtica, la conselleria d'Economia i Hisenda proposa instal·lar "almenys" un caixer automàtic a tots els municipis catalans i ampliar així la protecció dels ciutadans més vulnerables.

El conseller ha explicat que es tracta d'una proposició de llei "inspirada en el principi de voluntarietat i de subsidiarietat". En aquest sentit, després que el Banc d'Espanya publiqui el llistat de municipis on actualment no hi ha ni oficina bancària ni caixer automàtic -a Catalunya són 443-, les entitats poden escollir de manera totalment voluntària on instal·lar un caixer automàtic.

La segona fase, però, ja està basada en la subsidiarietat. L'Administració General de l'Estat crearà un fons de garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d'exclusió financera i els ajuntaments o consells comarcals instal·laran els caixers automàtics perquè estiguin a disposició de la ciutadania. Es tractarà, segons ha informat el conseller, d'uns caixers que permetin fer les operacions bàsiques, com ara ingressar o treure diners, consultar la pensió -una mesura pensada sobretot per la gent gran- o fer transferències.

"Tres de cada quatre persones més grans de 70 anys no saben fer servir la banca mòbil". Aquestes paraules no són del conseller d'Economia, sinó que les ha pronunciat darrerament el president d'un dels principals bancs espanyols, i a Catalunya, on moltes de les comarques rurals tenen una població envellida, afecta directament. Així, Giró ha fet referència a aquestes persones grans, que van confiar en les entitats bancàries i ja van aprendre a fer servir els caixers automàtics, però ha dit que "no els podem demanar que aprenguin a fer servir la banca online". 
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació