Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Les persones d'entre 18 i 29 anys ja poden rebre la tercera dosi si fa més de 8 mesos que s'han vacunat

Salut obrirà avui la cita prèvia per a aquesta franja d'edat i insisteix que la vacunació és efectiva contra l'òmicron

Bernat Surroca Barcelona | 19 de gener de 2022 a les 12:15
El punt de vacunació massiva de la Fira de Barcelona, aquest matí | ACN
Les persones d'entre 18 i 29 anys que faci vuit mesos o més que es van vacunar contra la Covid podran demanar cita a partir d'avui per rebre la tercera dosi. Així ho ha explicat la doctora Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, en la roda de premsa setmanal per analitzar la situació epidemiològica. Es pot demanar cita prèvia a través d'aquest enllaç. D'aquesta manera, Salut permetrà progressivament a aquesta franja d'edat que pugui rebre la dosi de reforç. Inicialment, per tant, seran persones que es van vacunar abans del que els tocava per edat, com ara cuidadors de gent gran, les que es podran immunitzar amb la tercera vacuna. La setmana passada es va obrir cita per al grup d'entre 30 i 39 anys. "L'òmicron escapa més a les vacunes pel que fa al contagi, però no pel que fa a la malaltia greu", ha remarcat Cabezas.

De fet, segons dades de Salut, les persones no vacunades de més de 12 anys, tenen una probabilitat 2,5 vegades més gran de ser hospitalitzades per Covid, i de 4,9 vegades més d'entrar a la UCI. Pel que fa als majors de 50 anys, tenen una probabilitat 3,7 vegades més gran de ser ingressades i 8,1 vegades més gran d'entrar a la UCI. Per als majors de 70 anys, els no vacunats tenen una probabilitat 6,1 vegades més gran de ser hospitalitzades i 15,2 més d'acabar a la UCI, en aquest cas comparant amb qui no té dosi de record. "La tercera dosi de la vacuna augmenta l'efectivitat contra malaltia greu per sobre del 80%", ha dit Cabezas. També es recupera part de l'efectivitat davant de malaltia simptomàtica.

​El Departament de Salut ha presentat un estudi sobre possibles alteracions en la menstruació arran de la vacuna contra la Covid. Cabezas ha explicat que, analitzant el cas de 4.000 dones (la meitat vacunades i la meitat no vacunades), pràcticament no es produeix cap alteració en la durada de la regla. "Només veiem que es retarda menys d'un dia l'aparició de la regla. No té una repercussió clínica", ha dit la secretària de Salut Pública. En aquest sentit, Salut ha presentat un altre informe de l'Agència Europea del Medicament que confirma la seguretat de la vacuna en dones embarassades. 

Cabezas, ha assenyalat que la variant òmicron és molt més contagiosa però és menys severa gràcies a la vacunació. "Hi ha una discordança entre el nombre de casos i els casos severs. Això ja es comença a veure en altres onades amb vacunació, però la variant òmicron maximitza aquestes diferències", ha dit Cabezas. "Òmicron escapa a les vacunes pel que fa a la infecció, però no pel que fa a prevenir la complicació de greu de la malaltia", ha remarcat la doctora. Pel que fa a les dades, Cabezas ha dit que la positivitat està baixant i la Rt també a de baixa, tot i que el nombre de contagis encara creix. "Estem en una situació de desacceleració", ha remarcat.

Més de 700.000 contagis en 20 dies


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que el moment de la pandèmia és "complicat". Argimon ha comparegut de manera extraordinària a la roda de premsa setmanal que fa el Departament per analitzar la situació epidemiològica i ha explicat que en els últims 20 dies s'han infectat a Catalunya més de 700.000 persones per la variant òmicron, que per tant estan fent un aïllament de set dies. "Això no passa només a Catalunya. L'OMS va dir que en les properes setmanes la meitat de la població europea s'infectaria per aquesta variant", ha recordat.

La situació, doncs, no és exclusiva de Catalunya o Espanya. "700.000 persones són moltes, cosa que fa que molts dels serveis essencials o no essencials no puguin funcionar de la manera com estem habituats", ha apuntat, en referència a l'anunci de PIMEC que diu que un terç de les empreses han hagut de tancar. "La Covid està afectant a tot arreu i en tots els àmbits", ha insistit Argimon.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació