Dimecres, 24 d'abril de 2024
coronavirus

Les quarantenes seran de set dies per als contagiats sense símptomes

El govern espanyol i les autonomies acorden escurçar l'aïllament dels casos lleus en plena sisena onada

Joan Serra Carné / Sara González Barcelona, Catalunya | 30 de desembre de 2021 a les 09:26
Ciutadans amb mascaretes al centre de Barcelona. | Adrià Costa
Escurçar les quarantenes de deu dies a set. Aquesta és la decisió que ha pres per unanimitat el Consell Interterritorial -que integren el Ministeri de Sanitat i les autonomies- en plena sisena onada i amb els contagis encara disparats. El criteri serà aplicable a totes les persones contagiades sense símptomes, estiguin o no estiguin vacunades. En el cas de tenir símptomes, l'aïllament haurà de ser, com fins ara, de deu dies. Espanya segueix, doncs, les passes de països com Estats Units -que ha reduït la quarantena a cinc dies- i el Regne Unit, on també s'ha fixat que sigui de set dies. "Hem de guardar un equilibri entre la salut pública, la salut mental i el creixement econòmic", havia apuntat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença del matí, tot aplanant el terreny per a la decisió.

La xifra dels set dies és la que ha permès generar un major consens entre les autonomies. Tot i que el balanç de contagis continua a l'alça -només a Catalunya ja se sumen 23.000 casos més en un sol dia-, els arguments utilitzats per escurçar les quarantenes és que els estudis preliminars apunten que l'impacte de la variant òmicron és menor gràcies a la vacunació i que són els primers dies quan la capacitat d'infecció és major. També, com ha apuntat el president espanyol, hi ha la derivada econòmica, en un context en què molts treballadors contagiats pot provocar un elevat nivell d'absències a les empreses. La Ponència d'Alertes del govern espanyol, que s'ha reunit aquest dimecres al matí, desaconsellava reduir els dies de quarantena.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat, però, que aquesta reducció dels dies de quarantena per als contagiats per Covid s'explica pel fet que la variant òmicron ha demostrat un "menor període d'incubació", malgrat reconèixer que "la tendència ascendent de contagis s'observa en totes les franges d'edat". Darias també ha anunciat la reducció d'aforament del 75% en estadis i de 50% en pavellons, per bé que les autonomies podran fixar topalls més baixos. "Podríem ser davant d'un canvi de paradigma en la pandèmia, però vull ser prudent", ha reblat la ministra.

Al seu torn, el Departament de Salut ha avalat, en un comunicat, la reducció de dies de quarantena, però ha demanat "generar, reforçar i recopilar detingudament l'evidència científica" que permeti establir el canvi de protocol. Salut, que ha recordat que no s'oposa a la mesura, s'ha alineat amb altres autonomies en la sol·licitud d'una major càrrega científica per muscular la decisió.

Després que la setmana passada es decidís que els contactes estrets de contagiats per la variant òmicron no haguessin de fer quarantena si estaven vacunats i no tenien símptomes -criteri que va acceptar Catalunya però amb recels- no estava previst inicialment a l'ordre del dia de la reunió entre el ministeri i les autonomies el debat d'escurçar les quarantenes. La Comunitat de Madrid va ser la primera en sacsejar-lo i, ràpidament, s'hi van apuntar altres autonomies presidides pel PP, com ara Castella i Lleó o Andalusia.

El líder dels populars, Pablo Casado, ha encapçalat la petició exigint a Sánchez "un criteri únic" i posar fi al "tetris" que, segons ell, suposa que cada autonomia hagi pres les seves pròpies mesures i restriccions per intentar frenar els contagis. Però també els presidents socialistes de Castella-La Manxa i Extremadura han defensat públicament que es redueixin les quarantenes per als casos lleus, mentre que Catalunya ja ha deixat entreveure aquest matí que no s'hi oposaria. Més enllà de la política, patronals com Foment del Treball han apuntat que la mesura és "interessant" per mitigar l'impacte econòmic que pot tenir la variant òmicron. 

La setmana passada, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, assenyalava, un cop més, que les persones que no compleixen correctament la quarantena obligada arriba a un 40% dels casos detectats. Davant l'allau de contagis que impacta enmig de les festes nadalenques, Salut ha demanat a les persones que siguin contactes estrets però que no tinguin símptomes i que han donat negatiu en un test d'antígens que no s'acostin als CAP, col·lapsats per la repercussió de la Covid. Només en cas de trobar-se malament es demana que s'acostin als centres sanitaris. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dimecres que tots els casos que detecten ja són de la variant òmicron, que es dona per fet que acabarà substituint del tot la variant delta. També que la mutació, tot i ser més infecciosa, suposa la meitat de probabilitats d'ingressar a l'hospital i tres vegades menys d'acabar a l'UCI que la variant delta. Tot i això, també ha subratllat que òmicron té capacitat per escapar de les vacunes i que, per això, és important el reforç amb la tercera dosi. En aquest sentit, Salut ja ha habilitat la petició de cita a la franja de persones d'entre 40 i 49 anys.  

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació