Divendres, 19 d'abril de 2024
resum de l'any

Anuari: El 2021 al Pallars

Repassem els fets més destacats de l’any que deixem enrere a les comarques pallareses

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Pallars | 30 de desembre de 2021 a les 17:15
Maria Barbal, durant l’acte d’entrega del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el passat mes de juny | ACN
Quan falten poques hores per estrenar el nou any, a Pallars Digital hem volgut mirar enrere per repassar el que ha donat de si aquest 2021 a les comarques pallareses, fent especial èmfasi en aquells esdeveniments polítics, socials, culturals i esportius que han marcat la nostra terra durant aquest any. Un 2021 malauradament encara condicionat per la pandèmia de la Covid-19, una circumstància que ha tingut pes en alguns dels fets més rellevants que han succeït.

Gener: El Filomena emblanquina el Pallars


El 2021 va començar al Pallars amb el confinament municipal encara vigent i les comarques pallareses, especialment la ciutat de Tremp, traumatitzades pel brot mortal del mes de desembre a la residència Fundació Fiella, que es va cobrar la vida de 61 ancians, i que havia situat la ciutat en el centre mediàtic català i de bona part de l'estat espanyol. Un episodi que a dia d'avui encara espera la sentència de l'Audiència de Lleida, que té entre mans pronunciar-se sobre si es va produir un possible delicte d'homicidi imprudent.

Ara bé, el 9 de gener el Pallars es despertava completament emblanquinat gràcies a l'arribada del temporal Filomena. Un fenomen que deixava grans gruixos de neu en bona part del territori, així com nombroses escenes de gent gaudint de la neu als carrers, i oblidant per unes hores la pandèmia i els estralls en la seva vida quotidiana.
 

La rambla Doctor Pearson de Tremp, completament nevada. Foto: Jordi Ubach


Febrer: Dos pallaresos al Parlament


El segon mes de l'any s'encetava amb la incertesa per la data de les eleccions al Parlament de Catalunya. Uns comicis que finalment -i per decisió judicial- van tenir lloc el dia 14 de febrer, i que tot i la victòria del Partit dels Socialistes a nivell català, acabarien fent nou president de la Generalitat al republicà Pere Aragonès.

Al Pallars, Junts i ERC van ser les forces més votades, i per primera vegada en la seva història, les dues comarques tindrien fins a dos diputats a l'hemicicle: Antoni Flores, d'ERC, i la socialista Sílvia Romero es van convertir en els representants pallaresos a la cambra catalana durant la tretzena legislatura.
 

Els dos nous diputats, amb lalcaldessa de Tremp, a les portes del Parlament. Foto: Ajuntament de Tremp


Març: Torna la Volta a Catalunya


El mes de març també arribava amb una bona notícia per a les dones pallareses. El dia 2, el Departament de Salut autoritzava l'avortament farmacològic a l'Hospital Comarcal del Pallars, fet que el convertia en el primer centre de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran on es podia interrompre l'embaràs per aquest procediment fins a les nou setmanes de gestació. Aquest anunci suposava una fita que complia parcialment una de les reivindicacions més latents dels darrers anys al Pallars: no haver de desplaçar-se fora de les comarques pallareses o de la província de Lleida per tal d'exercir un dret reconegut per llei.

Per altra banda, el dia 12 una esllavissada de roques entre Àger i Santa Linya provocava que el tren de la Pobla de Segur patís un greu accident que va deixar inoperativa la línia amb Lleida durant força temps. Afortunadament, en el moment del sinistre només hi havia un passatger dins del comboi, que no va patir lesions greus.

En el panorama esportiu, les comarques pallareses també van ser notícia. Després de cancel·lar-se a causa de la pandèmia, finalment l'edició número 100 de la Volta Ciclista a Catalunya arribava al Pallars. Port Ainé va ser el final de la quarta etapa, mentre que la Pobla de Segur va acollir la sortida de la cinquena. L'any 2022, si la pandèmia ho permet, la localitat poblatana tornarà a repetir.
 

Pas de ledició centenària de la Volta pel Pallars. Foto: Volta a Catalunya


Abril: La Fiella, apartada de la gestió assistencial de la residència


Gairebé mig any després del traumàtic brot de coronavirus a la residència de Tremp, la Fundació Fiella finalment va ser apartada de la gestió assistencial del centre. Arran del brot, el centre ja havia estat intervingut pel Departament de Salut, que al mes de març va decidir donar la gestió del centre a Sant Joan de Déu-Terres de Lleida. De fet, just abans de tancar tancar l'any, Sant Joan de Déu-Terres de Lleida acabaria assumint la totalitat de la gestió del centre durant quatre anys arran d'un conveni signat amb el Patronat de la Fiella.

Enguany la capital del Pallars Jussà també ha tingut com a tema polèmic la construcció de la rotonda de la Font Vella. Una infraestructura que ha generat debat i divisió, així com diversos actes de protesta per part dels veïns i els comerciants de la zona afectats. La primera i la més mediàtica va tenir lloc el 22 d'abril, quan un home, propietari d’un dels comerços afectats, va estirar-se a terra tallant el trànsit durant 15 minuts com a senyal de protesta.

Novament, en l'àmbit esportiu, el dia 18 d'abril es va viure un fet mai vist fins aleshores al Pallars. El Club de Futbol Pobla -orfe de camp- s'estrenava com a equip local a l'estadi del seu màxim rival. Els poblatans van imposar-se al Pedrasanta per 3 a 0 al Torregrossa en una temporada en què els dos equips de futbol del Pallars Jussà van ser forçats a jugar sota amenaça de descens i sanció per part de la Federació Catalana de Futbol.
 

Imatge de l’home estirat al mig de la carretera. Foto: Cedida


Maig: Raimon Monterde deixa l'alcaldia de Sort


En política municipal, el mes de maig va viure un dels primers canvis en la composició dels consistoris. El dia 4, l'alcalde de Sort Raimon Monterde anunciava per sorpresa la seva renúncia a l'alcaldia de la capital del Pallars Sobirà. Monterde -alcalde des del 2015- seria succeït per Baldo Farré, mentre Junts per Catalunya passava a formar part de l'equip de govern.

Pel que fa a la cultura, el Dansàneu va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2021 per la trajectòria d'un projecte -refundat l'any 2015- que vincula dansa, música, territori, tradició i contemporaneïtat. Enguany el certamen també ha tingut un altre motiu d'alegria després de celebrar la seva 30ª edició malgrat la presència constant de la Covid-19. 
 

Lexalcalde de Sort, Raimon Monterde, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


Juny: Maria Barbal es corona a Tremp


Sense dubte, un dels fets més importants d'aquest 2021 al Pallars ha estat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes atorgat a Maria Barbal. L'escriptora pallaresa, guanyadora també del Premi Josep Pla per la novel·la Tàndem, va ser la gran protagonista de la cerimònia d'entrega del guardó d'Òmnium Cultural a La Lira de Tremp. Un acte al qual van assistir bona part dels representants polítics catalans, que van retre homenatge a una de les figures pallareses més importants dels darrers temps.

Políticament, el mes de juny també va portar sota el braç una altra sorpresa: la tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Tremp, Anna Ritz, presentava la seva dimissió i abandonava la política després d'anys de dedicació. Per altra banda, el Pallars també va viure una baixada simbòlica de les falles de la Pobla de Segur, així com un nou triomf del trempolí Andreu Tomàs, que va capitanejar el Lleida Llista en la consecució de l'Eurocup d'hoquei patins.
 

Acte d’entrega, a Tremp, del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Maria Barbal. Foto: Govern


Juliol: Els Pets tornen al Pallars 30 anys després


El mes de juliol començava amb una nota tràgica: la mort del rector de Tremp, Joan Antoni Mateo, a causa d'un accident vascular cerebral. Mateo, persona icònica de la vida catòlica de la ciutat, era un dels màxims responsables de la Fundació Fiella quan es va produïr el brot mortal del mes de desembre. El seu comiat a la basílica de Valldeflors va ser multitudinari.

En l'àmbit cultural, i malgrat la pandèmia, el Talarn Music Experience celebrat a Lo Quiosc va propiciar el retorn del mític grup Els Pets al Pallars 30 anys després d'ençà la seva primera actuació. El festival va ser tot un èxit, i va permetre també gaudir de les actuacions de Maika Makovski i de Clara Peya.
 

Els Pets actuant al Talarn Music Experience 2021. Foto: Jordi Ubach


Agost: rècord de calor


Si haguéssim de definir el vuitè mes del 2021 amb una paraula, aquesta seria calor. El Pallars va assolir xifres rècord de temperatura durant una de les onades de calor més importants dels darrers anys. Sant Romà d'Abella va registrar la temperatura més alta de tot l'episodi a Catalunya, amb 43,1ºC.

En l'altra cara de la moneda, el govern català donava el seu primer suport a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, assegurant que aquell any encara hi hauria neu al Pirineu. Aquest ha estat, sense dubte, un dels temes més polèmics i que ha generat més divisió en la societat pallaresa durant aquest any. A dia d'avui, però, els presidents dels consells comarcals dels dos Pallars i els ajuntaments d'Alins i Llimiana són les úniques institucions polítiques de les dues comarques que s'han mostrat obertament a favor de la cita olímpica.
 

Banyistes en una platgeta del pantà de Sant Antoni aquest passat estiu. Foto: ACN


Setembre: El CF Tremp, campió de la Copa Pirineus


El mes de setembre començava amb un gran ensurt per als habitants de Gerri de la Sal. Una roca de grans dimensions va caure sobre una casa habitada del poble, obrint un gran forat en la paret de l'habitació d'un infant. Afortunadament, aquest fet, que va deixar imatges colpidores, no va provocar cap ferit.

Esportivament, aquest mes començava molt bé per al Club de Futbol Tremp, que després d'una temporada marcada per la pandèmia, aconseguia alçar la seva tercera Copa Pirineus després de batre l'Organyà per 0 a 1. L'inci de la temporada 2021-2022 també ha sigut molt positiva per als trempolins, que acaben l'any havent guanyat tots els partits i sent líders indiscutibles de Tercera Catalana.
 

Estat en què ha quedat l’habitació on ha caigut la roca. Foto: Cedida


Octubre: El Pallars es mobilitza contra la nova MAT


Últimament l'octubre a Catalunya és un mes calent, i el Pallars no n'és una excepció. El malestar de quatre municipis del Pallars Jussà -Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà- enfront d'un nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT), va posar en peu de guerra bona part de la comarca, que el dia 9 va protagonitzar una marxa lenta de vehicles per mostrar la seva oposició a la línia elèctrica de l'empresa aragonesa Forestalia.

Aquest tema, però, no està tancat, ja que els quatre municipis, juntament amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el suport de la Diputació de Lleida, han presentat conjuntament les al·legacions a aquest projecte.
 

La marxa lenta contra la MAT arribant a Vilamitjana. Foto: Jordi Ubach


Novembre: Dol per Sisco Borrell


Malaurdament durant el mes de novembre el Pallars, i especialment el poble de Salàs de Pallars, van haver de lamentar la mort de Francesc “Sisco" Borrell. L'alcalde de Salàs des de l'any 2003 i conseller comarcal del Pallars Jussà, un dels polítics amb més trajectòria i experiència de la comarca, va traspassar el dia 27 després d'una llarga malaltia. Cinc mesos abans, els salassencs també van haver d'acomiadar-se de Salvador Puig i Aloy, batlle del poble entre 1979 i 1991.
 

Borrell, a la dreta, en una visita recent de José Montilla a Salàs. Foto: PSC


Desembre: El Fogony renova l'estrella


I finalment, al desembre es produïda un fet que ja és un clàssic durant aquestes dates: el prestigiós restaurant Fogony de Sort renonava la seva estrella Michelín per dissetè any consecutiu. Un fet que el consolida com un dels establiments de restauració més prestigiosos de Catalunya, de la província de Lleida i, evidentment, de les comarques pallareses.

Dies abans, concretament el dissabte 11 de desembre, el pavelló del Juncar de Tremp vivia una jornada memorable per a la història de la comunicació al Pallars. L'emissora Ràdio Tremp emetia un esdeveniment esportiu en directe després de 33 anys. Els periodistes de Pallars Digital, Tomàs Garcia i Jordi Ubach, van ser els encarregats de narrar la victòria del Club Bàsquet Tremp davant del Gerb.
 

Imatge de la retransmissió del partit del CB Tremp. Foto: Diego Roldán


Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació