Dijous, 25 d'abril de 2024
renovables

Junts Pallars Jussà defensa que les plaques solars no es poden instal·lar «sense un ampli suport ciutadà»

La formació exposa que les energies renovables no han "d'obstaculitzar" el sector agrari ni afectar espais protegits o d'alt interès turístic

Redacció Pallars Jussà | 22 d'octubre de 2021 a les 09:47
Pla general d’una planta solar a tocar de la ciutat de Tremp | ACN
Junts Pallars Jussà ha fet públic el seu posicionament sobre les energies renovables i els megaparcs solars que darrerament han aixecat tant polseguera entre la societat pallaresa. En un comunicat de sis punts, Junts constata la necessitat de reduir en pocs anys les emissions de CO2 i la manca de sobirania energètica del país, tot afirmant que "ja és hora d'afrontar el tema".

En aquest sentit, la formació exposa en el primer punt que Catalunya ha d'assolir la "sobirania energètica verda" produint l'energia que consumeix. Exposa que aquest principi "deriva de la voluntat de ser un país independent" i que implica que s'haurà d'acceptar la instal·lació de generadors d'energia verda. Tanmateix, el segon punt matisa que aquests hauran de ser "el més a prop possible d'on es consumeix" i ocupant els espais ja impactats per l'activitat humana, afectant el menys possible el paisatge.

Reduir la força dels oligopolis


Al comunicat de posicionament, Junts també advoca per la creació "d'instal·lacions individuals i col·lectives d'energia", que han de comptar amb el suport de l'administració. Una mesura que el partit considera clau per reduir la força dels oligopolis "en mans privades que únicament pretenen maximitzar els beneficis".

Pel que fa a la distribució de les renovables, la formació creu que caldrà evitar la "massificació" en diversos territoris del país, i que no poden obstaculitzar el desenvolupament del sector agrari ni els espais protegits o d'alt valor turístic. Per altra banda, Junts considera que és "inevitable" que el territori haurà de suportar aquestes instal·lacions; per aquest motiu considera raonable que s'obtinguin "compensacions".

Finalment, Junts assenyala la ciutadania com l'actor que haurà de decidir sobre la instal·lació de les renovables. Matisa però, que aquest cas es donarà quan les renovables afectin béns municipals o comunals, o bé "calgui prendre decisions de gran abast". En aquest sentit, la formació sentencia que "aquests tipus de projectes no es poden dur a terme sense un ampli suport de la ciutadania".

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació