Dimecres, 24 d'abril de 2024
guies de muntanya

Neix una plataforma sindical per defensar els guies de muntanya

El col·lectiu, de la mà de la UGT, denuncia "l'intrusisme" que hi ha a la professió, que a Catalunya exerceixen unes 2.500 persones

Redacció Pallars | 14 d'octubre de 2021 a les 08:35
La majoria dels guies són autònoms, i sovint han d'acceptar treballar amb preus inferiors als del mercat | Territori
Els guies de muntanya compten amb una nova plataforma sindical per defensar els seus drets laborals. El col·lectiu ha signat aquest dimecres un conveni de col·laboració amb la Unió General de Treballadors (UGT) per permetre la seva posada en marxa. 

L'objectiu és aconseguir que es reguli al màxim la professió per acabar amb la situació de "precarietat" que pateixen. Ara per ara, hi ha unes 2.500 persones que l'exerceixen a Catalunya, bona part de les quals són autònoms que, sovint, han d'acceptar treballar amb preus que estan per sota del mercat. 

Així ho ha denunciat el seu secretari general, Nando Gel. Per aquest motiu, es treballarà per aconseguir un reconeixement legal d'aquesta figura, tal com ha dit el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.
 
Gel ha posat en valor l'alta "qualificació esportiva" que exigeix als guies de muntanya i la gestió de del risc i la seguretat que fan en la seva feina. Tot i això, ha lamentat que, oficialment, estiguin inscrits com a monitors/animadors i que no es reconegui l'ofici de guia de muntanya.

A més, ha dit que aquest fet els provoca una manca d'interlocució amb les administracions i "indefensió", alhora que també ha denunciat que pateixen "intrusisme" a la professió. Com a exemples, ha detallat que hi ha monitors de lleure que donen classes en rocòdrom d'escalada o que fan sortides en raquetes a la natura.

Nando Gel ha explicat que l'ofici de guia de muntanya està reconegut i té "prestigi" entre d'altres països, com ara França, Àustria o Suïssa, entre d'altres. En canvi, ha dit que aquí es troben en una "situació vulnerable" i amb un conveni que no s'adequa a les seves necessitats. El secretari general de la plataforma creu que la seva creació suposa un "pas endavant molt important" per fer sentir la seva veu i conscienciar a la societat sobre la necessitat dels guies.
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació