Divendres, 19 d'abril de 2024
protesta

Una quarantena de vehicles participen a la marxa lenta contra la nova MAT del Pallars

La protesta, que ha provocat fins a 15 quilòmetres de retencions, ha finalitzat a Tremp amb la lectura d’un manifest i la recollida d'al·legacions al projecte

Redacció Tremp | 11 d'octubre de 2021 a les 07:58

Una quarantena de vehicles han fet aquest passat dissabte una marxa lenta per protestar contra el projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió (MAT) que el clúster Forestalia vol fer per transportar l'electricitat de plantes eòliques situades a Osca fins a Isona. La marxa ha estat convocada per les plataformes Salvem lo Pallars i Contra l'Autopista Elèctrica del Pallars, i ha transcorregut el tram d'uns 30 quilòmetres des del port de Comiols fins arribar a Tremp, on després d'una breu manifestació pels carrers s'ha llegit el manifest i s'ha fet una recollida d'al·legacions al projecte. Els participants denuncien que el projecte no aporta cap benefici social ni ambiental i hipoteca el futur del territori.

A banda de la línia MAT de Laluenga (Osca) a Isona que afectaria els termes municipals de Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà, la marxa també ha protestat contra dos projectes més. Per una banda, la línia d'alta tensió (LAT) de 220kV de Forada del Toscar (Osca) a la Pobla de Segur, que contempla la creació de la Subestació Electrica Isona, i per l'altra, els projectes de macrocentrals solars de 632 hectàrees que afecten terrenys d'Isona i Conca Dellà, Suterranya, Castell de Mur i Talarn.

La marxa ha sortit a les 10:30h del port de Comiols i, després d'un recorregut d'uns 30 quilòmetres per la C-1412b, ha arribat a Tremp cap a dos quarts d'una del migdia, provocant cues de fins a 15 quilòmetres en un cap de setmana d’alta afluència de visitants al Pallars. Els manifestants han continuat la protesta amb una manifestació amb el lema Renovables sí, però no així, que ha transcorregut per diversos carrers de la ciutat i que ha acabat a la rambla Doctor Pearson. En aquest punt, s'ha fet una recollida d'al·legacions i també s'ha llegit un manifest.

L'escrit que els convocants han llegit denuncia el model d'aquests projectes, basats en macroparcs promoguts per empreses privades. De fet, defensen que no aporten cap benefici ambiental ni social al territori i que, a més, el nombre de llocs de treball que es creen son "molt pocs". Per contra, asseguren que el futur de la pagesia es veu debilitat i que s'hipoteca el territori a nivell econòmic, social i paisatgístic. 
 

Imatge de la capçalera de la manifestació a la rambla de Tremp. Foto: ACN


"No ho volem per l'afectació que té al territori, a més considerem que la producció ha d'estar ben a prop del lloc de consum", ha explicat un dels representants de la plataforma Contra l'Autopista Elèctrica del Pallars, Alfonso García, que ha indicat que demanen que el procediment es declari nul perquè vulnera la legislació vigent i del dret a la participació pública, entre altres motius.

Pel que fa la marxa lenta de vehicles, García ha dit que "ha anat bé" i que ha acomplert el seu objectiu de donar a conèixer el seu posicionament. A la vegada, ha afegit, l'acció també vol servir per "pressionar" les administracions del territori perquè presentin les seves al·legacions al projecte abans de la data límit, el pròxim 22 d'octubre. "Quatre ajuntaments ja han dit que faran al·legacions i que, tot i i que seran més suaus, ja està bé", ha dit García, que ha qualificat de "pa per avui i gana per demà" les possibles compensacions que l'empresa Forestalia pot negociar amb els consistoris pallaresos.
   

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació