Dissabte, 20 d'abril de 2024
heliport de Tírvia

L'helicòpter de rescat amb base a Tírvia ha fet uns 260 serveis al Pirineu des del juliol

Dels 365 dies de l'any aquest servei està uns 220 dies al Pallars i la resta a la Seu d'Urgell

Redacció Tírvia | 24 de setembre de 2021 a les 10:13
L’helicòpter amb base a Tírvia, aquest dijous | ACN
L'1 de juliol els Bombers de la Generalitat van incorporar al Pirineu un nou helicòpter de rescat amb base permanent i personal mèdic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) els 365 dies de l'any. La nova base es va ubicar a l'aeroport de la Seu d'Urgell, i a l'heliport de Tírvia s’hi opera només els dies de més risc. A la pràctica, dels 365 dies, uns 220 està a la base de Tírvia i la resta a la Seu d'Urgell.

Ara, després de tres mesos de funcionament d'aquest sistema, la valoració ha estat positiva per totes les parts, tant per Bombers com per SEM, amb més de 260 serveis realitzats al Pirineu i una setantena amb aquest helicòpter. Pels cossos d’emergències, aquest nou sistema ha suposat un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques al Pirineu.

Del canvi de model en el servei en destaquen dues millores: dotar el Pirineu d'una base permanent i incorporar un metge a totes les operacions de rescat. El delegat del Govern a l'Alt Pirineu i l’Aran, Ricard Pérez, ha explicat que és bo pel territori que els Bombers comptin amb una base permanent al Pirineu, operant principalment des de dos punts. Abans, aquest helicòpter era d'ús compartit entre Tírvia, on hi estava 220 dies l'any, i Sabadell, on tenia la base.

Ramon Ropero, cap territorial del SEM a l'Alt Pirineu, ha dit que gràcies a la incorporació de personal mèdic a l’helicòpter, des del primer minut de servei hi ha assistència sanitària en qualsevol rescat. L'aparell està adaptat per a transportar una llitera, i té una capacitat per a cinc persones; el pilot més l'operador de grua, dos efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i el professional sanitari del SEM. Així els Bombers de la Generalitat i el SEM treballen conjuntament amb l'objectiu d'oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària en els rescats de muntanya. 
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació