16 d'abril de 2024
risc d'incendi

Activat el nivell 3 del pla Alfa a Sant Esteve de la Sarga per l'alt risc d'incendi

Els Agents Rurals demanen extremar les precaucions davant l’alt perill d’incendi forestal a la meitat oest de Catalunya

Redacció Sant Esteve de la Sarga | 27 d'agost de 2021 a les 09:02
Agents Rurals precintant un parc natural català en imatge d'arxi | ACN
El Govern ha activat aquest divendres el nivell 3 del pla Alfa a 39 municipis de Catalunya davant l'increment del perill d'incendi forestal a la meitat oest del país. La mesura afecta a set comarques, entre les quals el Pallars Jussà, i implica la suspensió de totes les activitats amb risc d'incendi forestal, els treballs forestals i la caça. L'únic municipi pallarès afectat és Sant Esteve de la Sarga.

L'alerta es mantindrà en principi fins diumenge davant la previsió d'entrada de vents terrestres que impliquen un augment de la temperatura i un descens de les humitats relatives. El risc també arribarà a partir de dissabte al nord del país per l'entrada de tramuntana i el pla Alfa es podria estendre en alguns punts de l’Empordà.

El Govern recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s'evitin activitats de risc al medi natural. En aquest sentit, recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.
 

Què implica cada nivell del pla Alfa?


El nivell 1 del pla desplegat pels Agents Rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.

Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació