Dissabte, 20 d'abril de 2024
Dis la teva!

Com fer obres en terreny aliè i sortir-se'n

Article d’una lectora del diari on denúncia obres sense permís en un terreny particular

Redacció 10 d'agost de 2021 a les 13:46
Senyor director,

Tenim una finca que es troba al Pallars per on passa una segla. Des de la carretera surten dues pistes que van a la segla. El terreny té molts arbres, és molt pendent i s'hi produeixen esfondraments. Hi ha un barranc de mes de 30 metres al costat de la segla per on passa un riu. Ja al 2012 la comunitat de regants Camps i Vinyachs de la Pobla de Segur va fer obres a la nostra propietat sense el nostre coneixement. Van fer moviment de terres i van tallar arbres. Tampoc tenien llicència d’obres.

Hi ha una part de la segla que amenaçava de caure des de fa uns anys, i finalment ha caigut. En el seu moment se’ns va presentar un projecte que consistia en fer una pista de 10 metres d’ample i un moviment de terres considerable. També es deia que no teníem dret a cap indemnització perquè consideren que tenen servitud a tota la finca. Vam descobrir que hi havia un estudi del Departament d’Agricultura on es proposava una altra solució totalment diferent, consistent en una escullera. Per això vam encarregar un estudi a una enginyeria que deia que el trasllat de la segla no era la solució, ja que el riu provoca erosió, i en uns anys es tornaria a enfonsar. Al ser una zona molt empinada comporta una important destrucció del terreny i molt moviment de terres.

Doncs ara s’han produit dues avaries, i la comunitat es dedica a entrar a la nostra propietat sense demanar permís. Tallen arbres i fan moviments de terres, amenacen amb tirar tota la muntanya i volen moure la segla a terreny de la nostra propietat. La única comunicació que vam rebre és que hi havia hagut una avaria i tenen servitud. Les cadenes que tanquen les nostres pistes sempre es troben oportunament destroçades abans de que entrin per fer obres.

No ens oposem a que s’arregli la segla, però la solució ha de ser la millor tècnicament, i sense la destrucció gratuïta de la nostra propietat. Encara que les segles tenen unes servituds, això no implica que es pugui fer el que es vulgui, perquè no en tenen la propietat. La comunitat sabia que això passaria i no ha buscat cap solució, esperant a fer una actuació d’urgència al·legant que no poden regar. Des de l’any passat que ens presenten un rebut d’un terreny que ni tan sols és nostre i de les nostres terres ens compten com a regables bosc i pendents, valent-se que la Diputació ens embargaria els comptes si no pagàvem. La junta de la comunitat està formada sempre per les mateixes persones i quina casualitat l’empresa que les fa sempre és la mateixa.

No serveix de res protestar, doncs la comunitat de regants ni tant sols ens contesta. Ho hem denunciat als Mossos, a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, als ajuntaments, als Agents Rurals, però ara mateix tenim una excavadora a la nostra propietat que no sabem quan tornarà a la feina. Prou impunitat.

Núria Segura

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació