Dijous, 18 d'abril de 2024
Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els aparcaments d'accés a la Pica d'Estats ja són de pagament

Els cotxes hauran de pagar 5 euros fins al 12 de setembre

Redacció 2 d'agost de 2021 a les 13:48
Un dels primers cotxes que van pagar per aparcar | ACN
Des d'aquest cap de setmana i fins al 12 de setembre, cal pagar per aparcar als espais que donen accés a la Pica d'Estats. El tràmit de reserva i pagament s'ha de fer via internet al web areupicadestats.com i els ingressos que s'obtinguin es reinvertiran en el manteniment de les instal·lacions d'ús públic de la zona i la conservació de la biodiversitat.

L'objectiu de la mesura és contribuir a reduir la massificació d'aquest espai, després de constatar que l'agost passat hi passaven més de mig miler de persones al dia, gairebé el triple del que seria aconsellable segons un estudi de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).

Fins a un 90% de les places dels aparcaments de la Molinassa, la Farga Pla de la Selva i Aixeus es podran reservar a través d'Internet. En cas que estigui tot ple i no s'admetin més reserves per a aquell dia, la web informa sobre els contactes dels serveis de transport públic de taxi 4x4 disponibles des del poble d'Àreu. Per evitar la saturació dels espais d'aparcament municipal resultant dels vehicles que no puguin accedir a la pista, s'ha optat per habilitar un prat per poder encabir-hi temporalment més vehicles, on també es preveu reubicar el punt d'informació existent.

Mentre, els veïns de la Vall Ferrera, els propietaris, els gestors del refugi, les persones amb mobilitat reduïda acreditable i els adjudicataris d'aprofitaments forestals i serveis públics n'estaran exempts de pagament. Com a suport al sistema de regulació, s'implementa un servei de vigilància i control de pas dels vehicles que han fet la reserva o estan autoritzats. Per reforçar-ho, tan aviat com sigui possible, es preveu instal·lar una barrera de control amb lector de matrícules. 
 

Excursionistes al cim de la Pica d’Estats, en imatge d'arxiu. Foto: Govern


Al llarg del mes de juliol, s'ha apostat per la divulgació i la informació sobre aquest nou sistema de reserva i pagament i les normes de comportament per a la conservació de l'entorn a través del mateix servei de vigilància i informació del Parc i la senyalització pertinent. A més, la mateixa web informa mitjançant preguntes freqüents i respostes els dubtes que pugui generar aquesta regulació. Tot plegat forma part d'un pla pilot implementat des del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'EMD d'Àreu i amb la col·laboració de l'Ajuntament d’Alins.

Inici a mig gas


La pluja d'aquest cap de setmana, especialment el matí de dissabte, va fer, però, que no fossin moltes les persones que hagin decidit acostar-se a la zona, tot i haver reservat l'aparcament. Alguns dels visitants van valorar positivament la regulació de l'espai d'aparcament per reduir la massificació de l'entorn, sobretot durant l'estiu.

 Web per reservar els aparcaments de la Pica d'Estats
 

Un dels aparcaments de la Pica d'Estats, mig buits, aquest dissabte. Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació