Dijous, 25 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

El Parlament insta el Govern a presentar candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030

La moció, presentada per Junts i PSC, s'ha aprovat amb 71 vots a favor, 20 en contra i l'abstenció d'ERC i comuns

Redacció Parlament de Catalunya, Barcelona | 9 de juliol de 2021 a les 10:35
Ramon Tremosa va ser l'encarregat de defensar la moció durant el ple | Junts
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una esmena per instar al Govern a presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. El punt de la moció, presentat conjuntament pels grups de Junts i PSC, demana a l'executiu català que presenti la candidatura de Barcelona-Pirineus "d'acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima i d'aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, mitjançant mecanismes participatius que tinguin en compte totes les sensibilitats territorials".

El punt ha estat aprovat amb els 71 vots favorables del PSC, Junts, C's i PP, mentre que ERC i els comuns s'han abstingut i la CUP i Vox hi han votat en contra. Es tracta del primer cop que els socis de govern han votat en diferent sentit a l'hemicicle. La diputada republicana Lluïsa Llop ha justificat l'abstenció argumentant que el text "queda molt curt" i ha refermat el compromís del seu partit de fer una consulta i celebrar els jocs si el territori ho vol.

En defensa del punt, el diputat de Junts, Ramon Tremosa, ha explicat que el Govern ha de formalitzar per carta abans del 15 de juliol la seva candidatura als Jocs Olímpics. Tremosa ha argumentat que el projecte pot ser una ocasió "per progressar i reequilibrar el país". Així mateix, ha defensat que la cita olímpica pot "portar el tren de Puigcerdà a la Seu d'Urgell" i ha defensat que com que Catalunya no és un estat "ha de tirar d'esdeveniments com aquests per poder progressar en inversions".

Per la seva banda, Eulàlia Reguant, de la CUP, ha dit que Tremosa fa el seu propi lobby dins de Junts i ha afegit que cal tenir clar el model que es vol desenvolupar als Pirineus. En aquest sentit, ha criticat que hi hagi una "alta dependència del turisme" i ha apostat per diversificar l'economia en aquestes zones.

La CUP demana "transparència"


Paral·lelament, la CUP ha presentat una proposta de resolució demanant “transparència” i que s’informi al territori, i específicament als ajuntaments del Pirineu i l’Aran, sobre les reunions i acords que s’hagin dut a terme i les previstes sobre els Jocs d’Hivern.

Els cupaires han posat en relleu que fins i tot el vicealcalde de la Seu d’Urgell, d’ERC, reclamava fa uns dies en unes declaracions a la televisió local conèixer en detall la candidatura Pirineus-Barcelona 2030. Una informació que també troben a faltar els presidents dels consells comarcals pirinencs, tal com van reclamar fa només uns dies en una trobada a Vielha.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació