Dimecres, 24 d'abril de 2024
consells comarcals

El Pirineu demana més informació sobre la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030

Els presidents comarcals pirinencs i la síndica aranesa planegen reunir-se amb el president Aragonès al setembre

Redacció Vielha | 6 de juliol de 2021 a les 10:02
Els presidents del Jussà i del Sobirà, al fons, durant la reunió de dilluns | Conselh Generau d'Aran
Els presidents dels consells comarcals del Pirineu, entre els quals els del Pallars, i la síndica d’Aran, s'han reunit aquest dilluns a Vielha per seguir l'evolució dels temes que en els darrers mesos han posat damunt la taula per reivindicar més atenció i recursos i una veu pròpia pel Pirineu. Un dels punts que s'ha tractat àmpliament ha estat la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030, després que en la trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, el president espanyol confirmés el seu suport al projecte.

Així, demanen que el territori torni a tenir en breu informació puntual de l'estat de la candidatura. D'altra banda, és previsible que tots ells es puguin reunir amb Aragonès al setembre, com havien demanat. Des de les presidències comarcals i la sindicatura aranesa s'ha coincidit en ressaltar la importància del suport del govern espanyol a la candidatura olímpica i esperen la participació de les comarques i dels municipis en tot el desenvolupament del projecte.

Reunió amb Aragonès al setembre


Pel que fa a la trobada amb Aragonès, volen preparar-la en una reunió de treball prèvia amb el director de Polítiques de Muntanya i Litoral, Albert Alins, i el delegat de govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez. L'objectiu és poder tractar amb el president del Govern l'estat del desplegament territorial a l'Alt Pirineu i l'Aran, demanar més fortalesa i finançament per als consells comarcals i conèixer l'estat de les lleis de muntanya i de territori.

Altres temes que han centrat la trobada han estat els problemes de finançament dels consells comarcals per la tardança del Govern i de la Diputació en ingressar les subvencions que han de gestionar, els pocs recursos que es reben per a millorar els accessos a nuclis i per a treure neu a l'hivern i els problemes de cobertura mòbil en molts pobles, amb una crítica oberta que s'ha fet a les grans operadores que donen al Pirineu un servei deficient o directament el tallen, al ser nuclis amb poca població.

Línies d'acció per als propers 10 anys


Un acord que s'ha pres a la trobada és l'elaboració d'un document en què es recolliran els arguments i les línies d'acció bàsiques que des de l'Alt Pirineu i l'Aran es consideren ineludibles d'afrontar en els propers 10 anys per garantir el futur d'aquest territori. La reunió de Vielha ha estat la cinquena que s'ha dut a terme entre tots els presidents dels consells pirinencs, després de les que s’han celebrat a Sort al març, a Tremp a l’abril, a Puigcerdà al maig, i a Pont de Suert al juny.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació