Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

Un de cada quatre pallaresos ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19

La pandèmia empitjora al Pallars i entre el 5 i l’11 d'abril s’han detectat 43 positius per coronavirus, 29 dels quals al Sobirà

Jordi Ubach Llorens 15 d'abril de 2021 a les 11:03
Una persona és vacunada contra la Covid-19 en una localitat pirinenca | ACN
Els indicadors de la pandèmia continuen empitjorant a Catalunya, una situació que actualment també es produeix al Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades han incrementat respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 5 i l’11 d'abril- les comarques pallareses van sumar 43 nous positius per coronavirus, 17 més dels que es van comptabilitzar set dies enrere. Unes dades negatives que podrien deixar entreveure les primeres afectacions de la mobilitat dels dies festius de Setmana Santa.

Amb les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que les tendències són similars a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis augmenten de 9 a 14, mentre que al Sobirà ho fa passant de 17 a 29. Per municipis, els 14 positius del Jussà s’han produït a Tremp (7), la Pobla de Segur (3), Castell de Mur (3) i Gavet de la Conca (1), mentre que els 29 del Sobirà s’han registrat a Sort (11), Soriguera (6), Vall de Cardós (5), Alins (4), Rialp (1), Baix Pallars (1) i Tírvia (1). Cal recordar que a la capital del Sobirà segueixen vigents les mesures per frenar l’augment de contagis


Amb aquestes dades, el risc de rebrot continua sent molt alt a les dos comarques. Al Pallars Sobirà és avui de 1.390, com ahir, la xifra més alta a Catalunya, quan set dies enrere era de 616. Al Pallars Jussà, el risc és més baix però continua sent molt alt, de 392, quan la setmana anterior era de 154. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Un de cada quatre pallaresos ja s’ha vacunat

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 3.379 persones, de les quals a 1.477 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 1.276 persones, de les quals 345 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 4.655 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 1.822 persones. 

El percentatge de població vacunada amb almenys una dosi en el conjunt del Pallars és del 25,05%, però és més alt al Pallars Jussà (26,97%) que no pas al Pallars Sobirà (21,07%). El Pallars Jussà, de fet, continua sent la comarca catalana amb un percentatge més alt de població vacunada. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


Creix la velocitat de propagació de la pandèmia

Com hem vist, els contagis han augmentat en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. Especialment al Pallars Sobirà, on aquest indicador ha crescut respecte la setmana passada, quan era de 0,76, i actualment és de 1,83. Al Pallars Jussà la tendència també és negativa i l’índex Rt augmenta: actualment és de 2,08, quan la setmana anterior era de 0,78.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona.


1.200 positius al Pallars en 13 mesos

En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.199 positius, dels quals 766 s'han produït al Pallars Jussà i 433 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 6,45% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte la setmana anterior. Ara és de 43,4 anys i set dies enrere era de 52,7.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 560, de les quals 343 es van fer al Pallars Jussà i 217 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 5,65% al Jussà i de 15,12% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 11 d'abril. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació