Dimarts, 12 de novembre de 2024
salut

​El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte detecta 37 casos en set anys al Pirineu

Més de 196.000 lleidatans han participat en el cribratge des del 2010

Redacció 1 d'abril de 2021 a les 08:39
La presentació dels resultats ha tingut lloc a la Diputació | Diputació de Lleida
Un total de 196.032 lleidatans han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte des del 2010, quan es va posar en marxa. El cribratge ha permès detectar en 10 anys 300 càncers invasius a la Regió Sanitària Lleida, i 37 a la de l'Alt Pirineu i Aran en set anys. La Diputació de Lleida finança aquest programa des de 2013 amb una aportació de prop de 6 milions d'euros per tal de millorar la salut de les persones de la demarcació.

El balanç s'ha presentat aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte, una jornada que pretén sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica.


En concret, a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, han participat en el programa des del 2013 quan es va posar en marxa 25.258 de les 39.628 persones convidades, un 63% del total. Les proves amb resultat positiu han estat 1.376 (5,4%) i de les 1.236 colonoscòpies fetes, s'han detectat 181 adenomes d'alt risc i 37 càncers invasius.

El càncer colorectal és el segon càncer més freqüent tant en dones (14.39%) com en homes (13.42%). S'ha demostrat que la seva detecció precoç redueix un 16% les probabilitats de patir la malaltia, ja que detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, permet que els tractaments siguin més efectius.

El Programa s'adreça a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es troben indicis de sang, es proposa la realització d'una colonoscòpia per tal de detectar lesions i, si és necessari, aplicar un tractament. 

L'Oficina Tècnica de Cribratge de cada regió sanitària dissenya les actuacions del programa tenint en compte la dispersió territorial. Les persones candidates reben una carta personalitzada d'invitació a participar en el PDPCCR, on se les informa del programa i se les convida a adreçar-se al seu centre d'atenció primària o consultori local per tal de recollir la prova de detecció de sang oculta en femta. Posteriorment, l'han de lliurar al mateix centre mèdic o oficina de farmàcia perquè s'analitzi. 

Si la prova resulta negativa, com en més del 96% dels casos, els usuaris reben el resultat per carta en el seu domicili. Si presenten sang en les deposicions són citats per telèfon a la Consulta de la Unitat de Cribratge (CUC) corresponent, on se'ls proposa fer-se una colonoscòpia. Les colonoscòpies es fan amb sedació i són terapèutiques (casi en el 90% dels casos), és a dir, en el mateix moment s'extirpen les lesions benignes, com ara els adenomes, que s'hi puguin trobar.

Des del Programa s'incideix especialment en la prevenció del càncer per mitjà d'hàbits saludables. Es recomana dur una alimentació equilibrada i variada, a més de fer exercici físic a diari i evitar el tabac i alcohol. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació