Dijous, 25 d'abril de 2024
rescats de muntanya

Els Bombers rescaten en helicòpter tres persones al Pallars Sobirà i demanen extremar les precaucions

Un esquiador de muntanya, un ciclista i un senderista accidentats a la Vall de Saboredo, el Clot de la Mainera i el congost de Collegats

Redacció 29 de març de 2021 a les 08:25
Imatge d’un dels rescats dels Bombers d’aquest diumenge | Bombers
Aquest cap de setmana els Bombers de la Generalitat han rebut en el conjunt de Catalunya una vintena d’avisos per atendre serveis al medi natural, la majoria per rescatar excursionistes accidentats a la muntanya o per atendre ciclistes accidentats en zones de difícil accés. De tots aquests rescats, tres s’han produït al Pallars Sobirà. 

El primer d’ells ha tingut lloc a la Vall de Saboredo, a Alt Àneu. Els efectius del grup de rescat de muntanya dels Pompiers d’Aran han treballat en el rescat, amb l’helicòpter, d’una persona accidentada, mentre feia esquí de muntanya. L’avís arribava a les 12:55 hores i la persona ferida ha estat traslladada fins a l’heliport de Vielha.

Pocs minuts més tard, un ciclista s’accidentava en una pista forestal a la zona del Clot de la Mainera, al terme municipal de Sort. L’avís arribava a les 13:25 hores i s’ha activat l’helicòpter, amb efectius dels GRAE i una dotació terrestre. Després d’immobilitzar-lo, el ferit ha estat traslladat fins a l’heliport de Tírvia per fer el trànsfer amb una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Ja a la tarda, a la zona del congost de Collegats, al terme de Baix Pallars, una excursionista s’ha fet mal al turmell mentre feia l’itinerari de Sant Pere de les Maleses. S’ha activat l’helicòpter i efectius dels GRAE, que han immobilitzat la ferida, han fet l’extracció amb l’helicòpter i l'han traslladat directament a l’Hospital del Pallars de Tremp. Els Bombers han rebut l'avís a les 17:37 hores.

Consells de seguretat a la muntanya

Davant la perspectiva dels dies de festa de Setmana Santa, i davant l’increment de persones que visiten les nostres comarques, els Bombers insisteixen en la necessitat d’extremar les precaucions a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat i poder gaudir de la muntanya amb seguretat. A més, recorden que cal mantenir les mesures de seguretat i d’autoprotecció necessàries per a la contenció de la Covid-19: mans, distància, mascareta i ventilació.

Per tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació