Dimecres, 24 d'abril de 2024
Dis la teva!

El rentador de Son

Article d'opinió d’un lector del diari sobre el mal estat del rentador d’aquest poble del municipi d’Alt Àneu

Redacció 19 de març de 2021 a les 12:29
Senyor director,

Antigament a les nostres contrades les famílies anaven a rentar la roba al riu, una feina dura pel transport de la bugada fins al lloc de rentar. Després, encara era molt més dur rentar, la posició i la temperatura de l'aigua a l’hivern, i tornar a casa amb la roba molla.

Sortosament, els ajuntaments o la iniciativa privada dels mateixos veïns van construir a molts pobles els rentadors o safaretjos, que a més a més de fer safareig pròpiament dit, feien molt més fàcil i còmode fer la bugada.

A l'antic blog de Son podeu trobar la història del nostre rentador explicada per un padrí que va participar com a aprenent, que era la figura tan important en el món laboral de l'època i ara malauradament desapareguda. Així doncs, com a aprenent ajudava a la edificació del rentador.

L'Associació de Veïns, amb l'ajut de l'ajuntament d'aquella legislatura, va recuperar el deteriorat rentador, fent el llosat nou, posant-hi enllumenat, uns bancs i restaurant també el com. En definitiva, recuperant història i alhora un lloc on es podia llegir el diari a la fresca.

Malauradament, amb l'excusa de que el rentador és un espai que mena a una parcel·la privada, no s’hi actua. Però el seu propietari ens va donar permís per ordenar-lo, ja que serveix per accedir a “la font de Pedra”, per tant, es desmunta fàcilment aquest argument. L'altre argument és que actualment a Son hi fan falta aparcaments (???). L'espai, com demostra la foto que adjunto a continuació, s'està deteriorant.
 

Estat actual del rentador de Son. Foto: Josep M. Montané


Voldríem, doncs, sensibilitzar a les institucions i als veïns en general en el fet de que paga la pena preservar la història. La memòria històrica és la nostra vida, la nostra manera de ser i no la podem malmetre.

Josep M. Montané
Veí de Son

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació