Divendres, 19 d'abril de 2024
bombers voluntaris

El Govern inicia l’anul·lació del nomenament de 16 bombers voluntaris del parc d’Esterri d'Àneu

L'ajuntament demana que es reconsideri la decisió, ja que considera bàsic que la zona nord del Pallars Sobirà estigui ben coberta

Jordi Ubach Llorens 11 de març de 2021 a les 08:12
Imatge exterior del parc de bombers voluntaris d’Esterri d’Àneu | GSV
L’Ajuntament d’Esterri d’Àneu s’ha mostrat “decebut, preocupat i indignat” davant la intenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat d’anul·lar el nomenament de 16 bombers voluntaris del parc d’Esterri d’Àneu. El Govern els vol deixar fora de la secció activa del cos al·legant que no han comunicat la seva disponibilitat horària el darrer any i, per tant, entenent que no han complert amb el mínim d’hores establertes. 

Segons ha detallat a Pallars Digital l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, els bombers voluntaris estan obligats a comunicar la seva disponibilitat horària a través d’una aplicació mòbil, cosa que alguns d’ells no han fet. Per motius diversos, però principalment perquè es tracta d’un procés “molt complicat”, segons ha explicat. A través d’una carta signada per Ticó, el consistori demana al Govern que suspengui la revocació dels nomenaments i que ampliï el termini per complir amb les obligacions fixades, ja que considera bàsic que la zona nord del Pallars Sobirà estigui ben coberta. 

L’alcalde d’Esterri d’Àneu creu que el Govern vol desfer-se dels bombers voluntaris per dotar els parcs de personal professional. Ticó demana al Departament d’Interior que, en el cas que vulgui seguir aquesta línia, “ho digui i ho faci”, però que no actuï “a la inversa”, perquè considera que desmantellar els bombers voluntaris deixa el territori “desprotegit”. A més, demana que es revisin correctament les hores de feina i la implicació de cadascun dels bombers voluntaris per tal de fer una selecció “més acurada” i no “en base a una aplicació mòbil”.

Actualment la comarca només disposa d’un parc de bombers professionals, situat a Sort. L’ajuntament al·lega que “les distàncies” entre les Valls d’Àneu i la capital del Pallars Sobirà, i sovint també “les deficients vies de comunicació” fan que el temps de resposta d’aquests professionals “sigui més llarg del que seria desitjable”. Ticó creu que aquesta és una problemàtica que afecta tota la comarca i ha explicat que als parcs de bombers de Sort i de Ribera de Cardós hi ha personal voluntari que es troba en la mateixa situació. 

El consistori aneuenc defensa la tasca i el paper estratègic dels bombers voluntaris i posa en relleu que els 28 membres del parc d’Esterri d’Àneu han estat sempre “molt actius i compromesos amb el territori”. De fet, assegura que la seva intervenció va ser clau en els incendis urbans que es van produir a la població els passats dies 17 i 21 de febrer.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació