Divendres, 19 d'abril de 2024
emergències

La base permanent de l’heliport de Tírvia es traslladarà a la Seu d'Urgell

Les instal·lacions pallareses es mantindran com a base secundària i es faran servir els dies amb més afluència de persones a la muntanya

Jordi Ubach Llorens 16 de gener de 2021 a les 09:20
Imatge general de l’heliport de Tírvia | Arxiu
La base permanent del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i dels mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, situada actualment a Tírvia, serà traslladada finalment a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell. Els departaments d'Interior i de Territori han signat un conveni de col·laboració per fer-ho possible, amb la qual cosa es garantirà que durant tot l'any hi haurà una unitat de rescat helitransportada a l'Alt Pirineu.

Tot i això, el Govern ha assegurat en un comunicat que es continuarà utilitzant la base de Tírvia per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya. Segons l'administració, el manteniment d'aquesta ubicació i la incorporació de la de l'aeroport alturgellenc farà augmentar la capacitat de resposta a tota la franja de la serralada pirinenca.

El passat mes de setembre, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà ja havia mostrat la seva “indignació” pel possible trasllat de la base a la Seu d’Urgell. Una preocupació que va obtenir resposta del Govern pocs dies després, que assegurava que no hi havia "cap intenció" de prescindir de les instal·lacions pallareses. Tot i això, els Bombers reconeixien que hi havia una voluntat de “millorar l’operativa de rescat” a nivell pirinenc.


La incorporació d'aquesta base dels GRAE s'emmarca en la intenció de potenciar el servei de rescats de muntanya i reforçar la lluita contra els incendis forestals al Pirineu. La instal·lació aeroportuària comptarà amb una plataforma d'estacionament, espais per a la ubicació de tallers i oficina, un edifici de serveis generals i un destinat als serveis de prevenció i extinció d'incendis de l'aeroport, a més d'una instal·lació de subministrament de combustible.

Per a la utilització per part dels Bombers, s'adequarà l'edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d'incendis de l'aeroport i es disposarà d'un espai per instal·lar-hi mòduls no permanents. També hi haurà un espai fora de la zona aeroportuària per a un camp de maniobres i per ubicar-hi vehicles d'emergència. Mentre, els avions de vigilància i atac hi seran destinats especialment fora de la campanya d’estiu, amb l’objectiu de donar resposta a la progressiva desestacionalització del risc d'incendis forestals a causa del canvi climàtic.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació