Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars redueix per tercera setmana consecutiva els positius de Covid-19

Entre el 14 i el 20 de desembre s’han detectat 21 nous contagis, 19 al Pallars Jussà i 2 al Sobirà

Jordi Ubach Llorens 24 de desembre de 2020 a les 10:46
Un professional sanitari fent un test d'antigen en un dels cribratges massius que fa Salut | ACN
El Pallars ha reduït lleugerament els nous contagis de Covid-19 en l’última setmana i ja és el tercer cop que això passa. Una tendència positiva que contrasta amb la complicada situació epidemiològica que es viu en el conjunt de Catalunya, i molt especialment en comarques com el Ripollès o la Cerdanya. Així, en tota la setmana passada -entre el 14 i el 20 de desembre- les comarques pallareses van sumar 21 nous positius per coronavirus, la majoria dels quals (19) al Pallars Jussà. Unes xifres que suposen una petita disminució respecte la setmana anterior, quan se’n van detectar 24


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà ha disminuït el risc de rebrot, malgrat continuï alt, i ara és de 279, quan la setmana anterior era de 343. Tot i aquesta reducció, els 19 positius d’aquesta última setmana són els mateixos que es van registrar la setmana anterior. Per municipis, aquests nous contagis es reparteixen entre Tremp (16), la Pobla de Segur (2) i Isona i Conca Dellà (1). 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, millora les xifres pel que fa a la seva situació epidemiològica, registrant només dos nous contagis en el mateix període comprès entre el 14 i el 20 de desembre, quan la setmana anterior se n’havia detectat cinc. Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca és actualment de 84, quan set dies enrere era de 174. De fet, el Sobirà és, juntament amb l’Alta Ribagorça, l'única comarca catalana on el risc de rebrot no és alt.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars Sobirà, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

La velocitat de propagació creix al Jussà i baixa al Sobirà

La xifra de contagis continua sent alta al Pallars Jussà, així com el risc de rebrot, i això provoca que l’índex Rt sigui també alt, de 0,93. De fet, empitjora respecte la setmana anterior, quan era de 0,71. Al Pallars Sobirà, en canvi, aquesta dada s’ha reduït notablement i es troba actualment als 0,71, quan la setmana anterior era de 2,07. Així doncs, cap de les dos comarques sobrepassa el límit d’1 considerat òptim.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 


Creix la mitjana d’edat dels positius

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat força respecte la setmana anterior. Ara és de 50,95 anys i set dies enrere era de 33,67. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, les comarques pallareses acumulen 774 positius, dels quals 574 s'han produït al Pallars Jussà i 200 al Pallars Sobirà. Durant la setmana passada es van realitzar un total de 1.901 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 1.764 es van fer al Pallars Jussà i 137 al Sobirà. 

El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 1,14% al Jussà i de 1,52% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 20 de desembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació