Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars Jussà redueix a gairebé la meitat els casos de Covid-19 en una setmana i el Sobirà no en registra cap

Tots els 42 contagis al Pallars entre el 30 de novembre i el 6 de desembre s'han detectat al Jussà

Jordi Ubach Llorens 10 de desembre de 2020 a les 10:45
Un ciutadà fent-se una prova PCR en una població catalana | Jaume Ventura
La greu situació epidemiològica que viu la capital del Pallars Jussà, provocada en bona part pel brot de la residència Fundació Fiella, contrasta amb l’evolució positiva de la malaltia en el conjunt de la comarca. Uns números que són encara més destacables al Pallars Sobirà, com tot seguit explicarem. Així, en tota la setmana passada -entre el 30 de novembre i el 6 de desembre- es van registrar a tot el Pallars 42 nous positius per Covid-19, tots ells al Jussà, unes xifres que suposen una important disminució de 74 casos respecte la setmana anterior. 


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà ha disminuït notablement el risc de rebrot, malgrat continuï alt, i ara és de 764, quan la setmana anterior era de 1.200. Per municipis, els nous contagis es reparteixen entre Tremp (36), la Pobla de Segur (3), Isona i Conca Dellà (1), Talarn (1) i Gavet de la Conca (1). El Jussà, a més, ja no és la comarca catalana amb el risc de rebrot més alt, ja que l’han superat el Ripollès (1.176) i la Cerdanya (914). 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, es manté amb molt bones xifres pel que fa a la seva situació epidemiològica. La comarca no ha sumat cap nou cas de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 30 de novembre i el 6 de desembre, quan la setmana anterior se n’havien detectat set. Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca és actualment de 3 convertint-se, després de la Val d’Aran, amb la comarca amb millor situació de Catalunya.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars Sobirà, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

La velocitat de propagació ja és inferior a 1 a les dos comarques

Tot i que la xifra de contagis continua sent alta al Pallars Jussà, així com el risc de rebrot, s’observa també una tendència positiva respecte la setmana anterior, ja que la comarca té un índex Rt de 0,96 quan set dies enrere era d'1,55. Al Pallars Sobirà aquesta dada ha disminuït dràsticament i es troba actualment als 0,02, quan la setmana anterior era de 2,07. 


L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. És el cas, ara mateix, de les dos comarques pallareses.

Disminueix la mitjana d’edat i se superen els 700 casos

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha dimsinuït respecte la setmana anterior. Ara és de 36,64 anys i set dies enrere era de 68,34. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars ha sobrepassat ja la xifra dels 700 casos, amb 726 positius, dels quals 531 s'han produït al Pallars Jussà i 195 al Sobirà. 

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 4.069 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 3.515 es van fer al Pallars Jussà i 554 al Sobirà. Són 3.345 anàlisis més de les que s’havien fet la setmana anterior. Cal tenir en compte que durant la setmana passada es van realitzar diversos cribratges poblacionals al Pallars, que han fet augmentar considerablement aquestes xifres.

El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 1,71% al Jussà i de 0% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 6 de desembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació