Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus

El risc de rebrot es dispara al Pallars Jussà amb 12 nous positius en una setmana

Al Pallars Sobirà, en canvi, el risc és manté moderat amb només dos nous casos entre el 5 i l’11 d'octubre

Jordi Ubach Llorens 15 d'octubre de 2020 a les 11:23
Un tècnic analitzant mostres PCR | ICS
Seguint la tònica de tot el país, la situació del coronavirus a les comarques pallareses ha empitjorat els darrers dies. Especialment al Pallars Jussà, on en tota la setmana passada -entre el 5 i l’11 d’octubre- es van registrar 12 nous positius per Covid-19. Aquests nous casos s'han detectat a Tremp (5), Isona i Conca Dellà (3), la Pobla de Segur (2) i Conca de Dalt (2). Cal recordar que la setmana anterior, del 28 de setembre al 4 d’octubre, no n’hi va haver cap en tota la comarca.

Així, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà té actualment un risc de rebrot alt, de 330,88, el que suposa un increment de 317,09 punts respecte la setmana anterior. Un d’aquests nous positius registrats a la comarca correspon al d'un alumne de 4t d’ESO de l’Institut de Tremp, que ha obligat a confinar dos grups del centre durant 10 dies.


El Pallars Sobirà, per la seva banda, només ha sumat dos casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 5 i l’11 d’octubre, els que s’han detectat als municipis de Sort i Baix Pallars. Es tracta d'un positiu més que la setmana anterior, quan se’n va sumar només un al terme d'Alins. Amb aquest lleuger increment, actualment el risc de rebrot al Pallars Sobirà puja gairebé 30 punts i torna a ser moderat, de 43,77. Malgrat aquest augment, la comarca és la que té un risc de rebrot més baix de tot Catalunya, només per sota de l’Alta Ribagorça, que ja acumula un mes exacte sense nous contagis.

Pel que fa a la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars, aquesta ha baixat dràsticament, un total de 38,64 punts respecte la setmana anterior (88) i se situa ara als 49,36 anys. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 268 positius, dels quals 205 s'han produït al Pallars Jussà i 63 al Sobirà. 

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 191 proves PCR/TA a les comarques pallareses, de les quals 125 es van fer al Pallars Jussà i 66 al Sobirà. Són 21 proves més de les que s’havien fet la setmana anterior. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 8,26% al Jussà i de 3,08% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.

La velocitat de propagació es dispara també al Pallars Jussà

El Pallars Jussà és de les dos comarques pallareses la que té l’índex Rt més alt, amb 3,33, augmentant més de 3 punts respecte la setmana anterior. Al Pallars Sobirà, en canvi, és força baix, de 0,86, tot i que també augmenta, en aquest cas en 0,57 punts. 

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, del Pallars Jussà.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins l’11 d'octubre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació