Dissabte, 20 d'abril de 2024
guerra civil

Troben un artefacte explosiu de la Guerra Civil en una finca de Basturs

Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax) dels Mossos d’Esquadra l’han retirat per neutralitzar la càrrega amb seguretat

Jordi Ubach Llorens 7 d'octubre de 2020 a les 09:47
Detall de l’artefacte trobat prop dels estanys de Basturs | Josep Maria Sirvant
Ensurt important el que s’ha endut Josep Maria Sirvant, un pagès de Figuerola d’Orcau, mentre treballava la terra a la seva finca situada prop dels estanys de Basturs, al terme municipal d’Isona i Conca Dellà. 

A Sirvant li va aparèixer a la superfície, per sorpresa, un artefacte explosiu de la Guerra Civil. Va ser el passat divendres i un cop se’n va adonar, es va posar ràpidament en contacte amb els Mossos d’Esquadra, que van activar efectius dels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax) per retirar l’explosiu i neutralitzar la càrrega amb seguretat.

Segons ha informat el cos policial, es tracta d’una granada de mà de la Guerra Civil sense detonar. Sirvant ha explicat a Pallars Digital que fa 50 anys que treballa la finca i que mai s’havia trobat amb res similar. Segons ha explicat, el terreny fa pendent, i els moviments de terres han pogut fer que la granada hagi aparegut a la superfície amb el pas dels anys. Cal recordar que durant el 1938 els estanys de Basturs van ser escenari d'un dels episodis més violents de la Guerra Civil a Catalunya en l’anomenat Front del Pallars.

Els Mossos recorden la perillositat que comporta moure o manipular aquest tipus d'artefactes explosius, especialment els que són de la Guerra Civil. Tot i el mal estat que poden presentar, la majoria manté activa la càrrega explosiva. Per aquest motiu, es recomana que davant de la troballa de qualsevol tipus d'artefacte explosiu, no es toqui i es doni avís el més aviat possible a la comissaria de Mossos més propera, o bé trucant al telèfon d'emergències 112.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació