Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

Dos nous positius a Alt Àneu fan pujar a «moderat» el risc de rebrot al Pallars Sobirà

Al Pallars Jussà el risc disminueix però es manté alt degut als set nous casos registrats la setmana passada, tots ells a Tremp

Jordi Ubach Llorens 1 d'octubre de 2020 a les 11:46
Equips sanitaris fent proves PCR | Salut
Les comarques pallareses han augmentat el nombre de nous positius per coronavirus durant la setmana passada, entre el 21 i el 27 de setembre. El Pallars Jussà és la que ha registrat la majoria dels casos, en total set, un menys que la setmana anterior, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut. No obstant això, el risc de rebrot a la comarca disminueix 33 punts respecte fa set dies tot i que es manté alt, de 120,38 punts. Tremp és el municipi que concentra els set nous casos.

El Pallars Sobirà, per la seva banda, torna a tenir un risc de rebrot moderat després dels dos nous casos registrats durant les mateixes dates, tots dos al municipi d’Alt Àneu. Es tracta d’un cas més que la setmana anterior, que fa pujar 24 punts el risc de rebrot per situar-lo a 43,77. La comarca venia d’unes setmanes amb molt bones dades, que l’havien portat a tenir un risc de rebrot inexistent sense cap cas en nou dies.

Pel que fa a la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars, aquesta ha augmentat 10 punts respecte la setmana anterior (52,89) i se situa ara als 63 anys. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 247 positius, dels quals 189 s'han produït al Pallars Jussà i 58 al Sobirà. 

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 266 proves PCR a les comarques pallareses, de les quals 199 al Pallars Jussà i 67 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 4,12% al Jussà i de 4,48% al Sobirà. Són bones xifres, tenint en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.

La velocitat de propagació, per sota d’1 al Pallars

El Pallars Jussà és de les dos comarques pallareses la que té l’índex Rt més alt, amb 0,91, tot i que ha disminuït més d'un punt respecte la setmana anterior (1,95) i es manté per sota d’1. Que sigui així és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. El mateix passa al Pallars Sobirà, que es manté des de fa setmanes per sota d’1 amb 0,86. L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. 


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

El Departament de Salut mostra al seu web les xifres fins a tres dies abans. És per això que en aquesta notícia només mostrem dades fins el 27 de setembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació