Divendres, 19 d'abril de 2024
desconfinament

El Pallars recupera aquest dilluns bona part de la mobilitat exterior

Es podrà viatjar i rebre visitants de la resta de regions sanitàries catalanes excepte les de l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida, que continuaran una setmana més en fase 2

Jordi Ubach Llorens 13 de juny de 2020 a les 09:48
Imatge de la carretera C-13 a l’entrada de Tremp | ACN
Després de tres mesos de restriccions, les comarques pallareses recuperaran aquest proper dilluns bona part de la mobilitat exterior. El govern espanyol ha autoritzat que les regions sanitàries de la Catalunya Central i Girona avancin el dia 15 a la fase 3, un fet que permetrà els veïns de l’Alt Pirineu i Aran desplaçar-se per aquestes dos regions però també per les del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que com la pirinenca, es troben en fase 3 des del passat dilluns.

Salut farà servir el mateix criteri que ja aplica a la demarcació de Tarragona, on es permet la mobilitat entre les regions de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, per tant, la mobilitat es pot considerar permesa entre regions sanitàries limítrofes en fase 3. El Pirineu, però, es troba actualment en una situació particular, ja que tot i estar en fase 3, està envoltat per regions en un nivell inferior. La comunicació amb l’Aragó tampoc no és possible, ja que la lliure circulació entre comunitats autònomes no entra en vigor fins un cop assolida la “nova normalitat”. Tampoc està autoritzat, de moment, l’accés a França pel nord.

Així doncs, a partir de dilluns els pallaresos podran moure’s per la pròpia regió sanitària -com fins ara- i per la Catalunya Central, Girona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. I a la inversa, una persona de qualsevol d’aquestes regions podrà visitar el Pallars. Cal tenir present, no obstant, que la ruta utilitzada no pot creuar la regió sanitària de Lleida ni la de Barcelona, ja que es trobaran encara en fase 2. Això significa, per exemple, que si un pallarès vol desplaçar-se a la Costa Daurada, haurà de fer-ho passant per la Catalunya Central.

“Nova normalitat” i lliure circulació a tot Catalunya el 22 de juny

Tot Catalunya i, de fet, tot l'estat espanyol, entrarà directament a l'anomenada "nova normalitat" a partir del dilluns 22 de juny, quan decau l'estat d'alarma. Tot plegat ho ha confirmat en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha precisat que regions com Barcelona i Lleida, que el pròxim dilluns continuaran en fase 2, passaran probablement de forma "directa" a la "nova normalitat" sense arribar a aplicar la fase 3 a no ser que, excepcionalment, a meitats de la setmana que ve es demani un progrés de fase.


El ministeri de Sanitat ha confirmat que Barcelona i tota l'àrea metropolitana, així com Lleida, continuaran en fase 2 a partir del pròxim dilluns, tal i com havia sol·licitat el departament de Salut. En canvi, Girona i la Catalunya Central compleixen ja tots els requisits per estrenar la frase 3, estadi en el qual continuaran una setmana més Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran. 

El ministre de Sanitat ha assegurat que si Barcelona i Lleida sol·licitessin un canvi a la fase 3 al llarg de la setmana que ve "estudiaran" si és possible que s'executi abans d'esperar al pròxim dilluns 22 de juny. 


A partir del pròxim dilluns, el 70% de la població de l'estat espanyol estarà ja en fase 3 de la desescalada. La primera autonomia en completar la desescalada i en estrenar l'anomenada "nova normalitat" serà Galícia perquè així ho ha decidit el seu president, Alberto Núñez Feijóo. A partir de la fase 3, són les autonomies les que recuperen la capacitat de decidir quan es posa punt i final a la desescalada. 

En tot cas, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que a partir del 22 de juny ja s'aixecarà l'estat d'alarma i, per tant, no hi haurà a partir d'aleshores restriccions en la mobilitat. El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que, a partir d'aquest moment, caldrà estar preparat per a possibles rebrots tenint present que l'economia espanyola depèn en bona part del turisme i que es pot produir importació de casos. En cas de detectar-se rebrots, es limitarà la mobilitat a grups concrets de persones que s'identifiquin com a contactes directes dels contagiats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació