Dissabte, 20 d'abril de 2024
ple

Tremp aprova l’ordenança que regula el consum d’alcohol a la via pública

El ple de l’ajuntament també ha fet efectiva a través d’una moció la petició al Parlament de Catalunya d'ajornar la creació de l'Agència de la Natura

Jordi Ubach Llorens 2 de juny de 2020 a les 12:49

La pandèmia del coronavirus ha portat l’Ajuntament de Tremp a celebrar aquest dilluns el primer ple telemàtic de la seva història, quelcom que ja han fet altres ajuntaments pallaresos com Sort o la Pobla de Segur. En el cas de la capital del Pallars Jussà, però, la sessió no ha estat 100% telemàtica, ja que hi han assistit presencialment els portaveus dels tres grups municipals; l’alcaldessa, Maria Pilar Cases; així com la resta de regidors de Compromís per Tremp. 

Del ple, que s’ha transmès també per primer cop en directe a través del canal de Youtube del consistori, destaca l’aprovació per unanimitat de l’ordenança municipal reguladora del consum d’alcohol a la via pública, una normativa impulsada a nivell comarcal i que ja han tramitat gairebé tots els ajuntaments del Pallars Jussà.

A grans trets, la nova normativa prohibeix la beguda alcohòlica al carrer amb algunes excepcions, com els sopars de barri o les festes d’aniversari. En aquests casos, no obstant, caldrà demanar permís a l’ajuntament. Segons ha explicat l’alcaldessa, Maria Pilar Cases, la mateixa comissió tècnica comarcal que ha elaborat l’ordenança està treballant en un protocol perquè tot aquell que la incompleixi pugui fer tasques de servei a la comunitat enlloc de rebre una multa econòmica.


Durant la sessió plenària també s’ha aprovat per unanimitat una moció on es demana al govern espanyol que els ajuntaments puguin invertir el seu romanent de tresoreria en la recuperació econòmica i social del municipi. Aquesta és una reivindicació de la majoria de consistoris pallaresos i que darrerament han fet extensiva els consells comarcals.

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Tremp ha fet efectiva a través d’una moció la petició al Parlament de Catalunya d'ajornar la creació de l'Agència de la Natura. Una decisió que ha dividit l’equip de govern del consistori, ja que ha comptat amb el suport dels quatre edils d’ERC i en contra dels tres regidors de Junts per Tremp. Els sis representants de Compromís per Tremp, a l’oposició, s’han alineat amb ERC en el seu posicionament contrari a la creació immediata del nou organisme. 


El plenari també ha aprovat la renovació del conveni amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà per la prestació del servei d'assistència tècnica, que consisteix en la cessió de les funcions d'un d’arquitecte, figura que es comparteix amb l’ens comarcal i amb els ajuntaments d’Isona i Senterada. La renovació del conveni ha comptat amb el suport dels regidors de l’equip de govern i amb els vots en contra de Compromís per Tremp.

D’entre la resta de mocions aprovades en el transcurs del ple d’aquest dilluns destaquen la que demana incorporar la seu de la regió d’emergències del Pirineu al Parc de Bombers de Tremp; o les propostes per incloure al pressupost de 2021 de la Generalitat el projecte de Comiols, les obres del regadiu de la Conca de Tremp i l’ampliació del número de places del Centre de Dia de la ciutat. També s’ha aprovat una moció que sol·licita a la Generalitat la millora de la seguretat viària al Pallars, així com una altra moció en contra del tancament dels punts de guaita de Catalunya.

Tensió al ple

Els moments més tensos del ple s’han viscut amb les mesures econòmiques i fiscals, proposades pel grup municipal de Compromís per Tremp, per fer front a la situació d’emergència i de crisi creada per la Covid-19. Entre altres coses, els socialistes demanen ajuts directes per autònoms i PIMES, exempcions de taxes o una baixada de l'IBI.

L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha lamentat que els socialistes presentin al ple aquestes dos mocions malgrat una setmana abans, en una reunió de portaveus, es van informar “amb total transparència i amb tot detall” les accions que s’estan desenvolupant des del consistori. L’alcaldessa ha qüestionat la petició de baixar la taxa de l’IBI i ha emplaçat els socialistes a fer propostes “realistes”. 

Per la seva banda, la portaveu de Junts per Tremp, Anna Ritz, ha qualificat de “brindis al sol” les propostes de Compromís per Tremp, que ha titllat de “populistes”, al·legant que tot el que l'oposició proposa és “inviable”. Ritz ha instat la portaveu socialista, Sílvia Romero, a “sumar esforços”, a “no posar traves” i a “no posar en entredit” la tasca de l’ajuntament en la gestió de la crisi sanitària.

Abans d’acabar el ple, l’alcaldessa ha agraït a tots els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Tremp la seva tasca durant l’emergència sanitària. “Des del dia 14 de març s’han reinventat i han ofert tot el seu suport en aquesta crisi sanitària i els ho vull agrair personalment i com a alcaldessa de Tremp”, ha dit.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació