Dijous, 25 d'abril de 2024
medi ambient

La Diputació de Lleida insta el Parlament a paralitzar la creació de l'Agència de la Natura

La moció proposa la posada en marxa d'un grup de treball amb ajuntaments i agents de gestió del territori per tal de "garantir el consens en la proposta final"

Redacció 29 de maig de 2020 a les 09:38
El president, Joan Talarn, en imatge d'arxiu durant una entrevista | ACN
El ple de Diputació de Lleida d’aquest dijous ha aprovat una moció del PSC i Unitat d’Aran (UA) que demana al Parlament que paralitzi de la tramitació de la proposició de llei de creació de l'Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB) de Catalunya. També sol·licita la posada en marxa d'un grup de treball amb ajuntaments i agents de gestió del territori per tal de “garantir el consens en la proposta final”.

Tant el PSC com UA han denunciat que no s'ha tingut en compte la veu del territori per tirar endavant la també anomenada Agència de la Natura. Així mateix, el text insta el Govern de la Generalitat a crear “els mecanismes de dinamització i progrés rural, assegurant els recursos per a la seva gestió”. 


La moció s'ha aprovat amb el vots favorables del PSC, UA, Cs i d'alguns diputats d'ERC, mentre altres republicans s'han abstingut en dos dels punts. Des de JxCat s'han abstingut i la diputada d'ECP ha votat en contra.

Recordem que l’Ajuntament de Tremp, en la mateixa línia que la Diputació de Lleida, ha demanat també l’ajornament de la creació de l’APNB, una petició que també va fer efectiva fa dos setmanes el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, malgrat posteriorment set ajuntaments, entre els quals el de Sort, se'n van desvincular. D'altra banda, associacions ramaderes com ASAJA i JARC també s'han manifestat en contra de l’aprovació la la nova agència.

El ple reclama la gestió pública de centrals hidroelèctriques 

També ha prosperat la moció d'En Comú Podem en defensa d'una transició ecològica i energètica "justa, pública, distribuïda, democràtica, participativa, sostenible i no extractivista". Entre altres punts, la moció insta el Ministeri per a la Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a recuperar la gestió pública de les concessions administratives dels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques que hagin excedit els 75 anys a través d'una empresa pública participada per totes les administracions territorials afectades.


Així mateix, demana que es garanteixi una compensació directa pels municipis que suporten la servitud de l'ús dels seus recursos naturals. La moció també demana al Govern i a la CHE que facin un inventari de les centrals hidroelèctriques situades a la demarcació, que hagin superat el límit dels 75 anys de concessió de l'explotació privada. 

Pla d'arranjament de camins municipals

La sessió del mes de maig, que s'ha celebrat de forma telemàtica, també ha fet l'aprovació inicial del pla econòmic per a ens locals destinat a l'arranjament de camins municipals dotat amb 4 milions d'euros que, respecte de les convocatòries anteriors, aporta les novetats de ser anual i que en els criteris de repartiment de les subvencions es bonifiquen el número de nuclis agregats de cada municipi així com l'extensió del terme municipal. El Pla de camins aportarà 750.000 euros a les comarques pallareses.

Durant el ple també s'ha donat compte del Pla d'aforaments de carreteres de la xarxa viària local titularitat de la Diputació de Lleida corresponent al 2019. Destaca l'increment d'un 1,80% dels vehicles que van circular l'any passat per aquesta xarxa, mentre en el cas dels vehicles pesants l'augment va ser del 0,16%. Altrament, la sessió ha donat llum verda a diferents actuacions de condicionament i millora de diferents trams de carreteres de la demarcació. 


Petició per invertir més del 20% del superàvit

El ple també ha aprovat la moció de Ciutadans que reclama al govern de l'Estat que augmenti el percentatge del superàvit acumulat que els ens locals poden gastar per afrontar la crisi derivada de la Covid-19, establert en un màxim del 20%. A la vegada, el text reclama un compromís per escrit a l'executiu de Pedro Sánchez a no intervenir els estalvis dels ajuntaments i diputacions.

Record a les víctimes de la Covid-19

El ple es va iniciar amb un minut de silenci en record de les víctimes de la Covid-19 i de suport a les seves famílies. A petició de Ciutadans, Talarn ha manifestat públicament l'agraïment i el reconeixement als treballadors de la diputació lleidatana que han permès garantir amb la seva tasca la continuïtat de la prestació de serveis bàsics i el suport als ens locals del territori durant l'emergència sanitària per la Covid-19. 

 DOCUMENT: Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació