desconfinament

Visites a domicili i 10 persones com a màxim a la taula de la terrassa: la lletra petita de la fase 1

Als enterraments podran assistir un màxim de deu persones en recintes tancats i els allotjaments turístics obriran totes les habitacions

per Sara González, 9 de maig de 2020 a les 13:30 |
Ciutadans passejant durant el desconfinament | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte els detalls de les mesures de desescalada que entraran en vigor a partir del dilluns a tots aquells territoris que estrenaran la fase 1. En el cas de Catalunya, només són les regions de Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran, per tant, s’hi inclouen les comarques pallareses. Barcelona, Catalunya Central, Lleida, Girona i i les regions metropolitanes Nord i Sud continuaran, de moment, en fase 0.

Així, i segons es desprèn del BOE, durant la fase 1 no està permesa la mobilitat entre regions a excepció de per anar a treballar. La lletra petita estableix que les terrasses dels bars obriran amb un 50% de la seva capacitat i que a cada taula o grup de taules hi podran haver un màxim de deu persones.


Després de cada grup o persones que hagin ocupat la taula del bar, aquesta haurà de ser desinfectada. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir.


En aquesta fase també es permetran les visites a domicili a familiars i amics, també amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió. Les vetlles de difunts de petit format es podran començar a fer també en fase 1, però amb un màxim de deu assistents en recintes tancats i de 15 en el cas que siguin a l'aire lliure. Això sí, s'ha d'evitar el contacte entre persones i mantenir la distància de dos metres recomanada. Tot i que també es permetran cerimònies religioses amb limitació del 30% de la capacitat del recinte, no està permesa la distribució de llibrets i fulletons, tocar ni petonejar objectes o la participació de corals.

Els establiments turístics podran obrir totes les habitacions

Pel que fa a la reobertura dels establiments turístics, es permet l'obertura de totes les habitacions. El que no es podran utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. Sí que s'autoritza que es pugui oferir servei de restauració als clients que estiguin allotjats. Això sí, el fet que no es permeti la mobilitat entre regions limita l'ocupació d'aquests establiments a veïns de la zona o a persones que estiguin en aquella ciutat o municipi per motius laborals.

Les mesures d'higiene als allotjaments turístics seran molt estrictes. Per exemple, es netejaran i es desinfectaran almenys cada dues hores l'ús dels objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones. Un cas clar: els botons d'ascensors, les baranes d'escales, els poms de les portes, els timbres o les aixetes de banys compartits. 


Què passa amb les segones residències?

Inicialment, el govern espanyol ha explicat que no estaria permès anar a una segona residència encara que aquesta estigui en la mateixa regió. Finalment, però, i després que el president Pedro Sánchez hagi assegurat en roda de premsa que sí que es podia en fase 1 sempre i quan estigui en la mateixa àrea o província, Moncloa ha enviat una rectificació i finalment sí que estarà autoritzat. 

Els establiments comercials del Pallars podran reobrir dilluns de forma generalitzada, sempre i quan la seva superfície no superi els 400 metres quadrats. Això suposa que s'obriran, sobretot, els comerços de proximitat però no les grans superfícies. Sempre, això sí, amb un 30% del seu aforament i mantenint una distància de dos metres entre persones. També establint un horari preferent per a majors de 65 anys.

Tornen també els mercats a l'aire lliure, però només el 25% de les parades. Tant als establiments com als mercats a l'aire lliure hauran d'estar senyalitzats els dos metres de distància entre clients i facilitar gel desinfectant per a les mans. 


Tota la reobertura de comerços està pautada. Un exemple: en cas de les botigues de roba, si un client se l'emprova i no se la queda, aquella peça ha de ser higienitzada abans que se la pugui emprovar un altre client. La mesura serà també aplicada en cas de devolució de peces. A més, tots els comerços hauran de desinfectar tots els espais comuns almenys dos cops durant la jornada, un d'ells coincidint amb el tancament. 

En aquest estadi també començaran a obrir els centres educatius, però per a la seva desinfecció i condicionament, així com per a la realització de funcions administratives, com ara preinscripcions escolars. Malgrat que aquestes es potenciaran via online, hi haurà la possibilitat de fer-les de forma presencial. Serà responsabilitat dels directors del centre fixar el personal docent i auxiliar necessari per dur a terme aquestes tasques. 

Actes i espectacles de petit format amb el públic assegut

Es reobren també els concessionaris, les ITV, les botigues de jardineria i vivers i les administracions de loteria i de la ONCE. També biblioteques, però només les sales de lectura i per al servei de préstec i devolució. La fase 1 permet també que es tornin a obrir museus a un terç del seu aforament i fer actes i espectacles amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut. 

Per accedir a un acte o espectacle, s'haurà de marcar al terra de l'accés el distanciament entre persones. Per entrar al recinte, s'haurà de fer de forma esglaonada i per franges horàries, el mateix criteri que s'haurà de seguir per a la sortida del públic quan acabi l'espectacle. 

Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens. Les autonomies tindran potestat per decidir modificacions per evitar, per exemple, que el tram per als infants coincideixen amb les hores de més calor. Tot i això, totes les mesures de flexibilitat permeses a partir de la fase 1 no estaran condicionades a ser realitzades en les franges horàries fixades. 
 

El BOE detalla la fase 1 by naciodigital on Scribd 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació