Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

​Els CAP comencen a fer els tests per conèixer el grau d'immunitat de la població davant del coronavirus

Els participants sabran si han patit la Covid-19, si han desenvolupat anticossos i també se'ls extreu sang per analitzar al laboratori

Redacció 1 de maig de 2020 a les 16:55
A les proves s'extreu sang del dit dels participants | ICS Pirineu
Els centres d'atenció primària (CAP) de Cataluya i d’arreu de l’estat espanyol han començat a fer els tests de l'estudi del Ministeri de Sanitat que té com a objectiu conèixer el grau d'immunitat davant del coronavirus. L'enquesta de seroprevalença es fa a una part de la població escollida de forma aleatòria i citada a través de l'atenció primària. Al Pallars, només al CAP de la Pobla es realitza aquest estudi.

Cada participant se sotmet a un test ràpid serològic que, amb una punxada al dit per extreure sang, mostra en uns deu minuts si s'han desenvolupat anticossos contra el virus. També s'extreu sang per a una anàlisi al laboratori i es fa una enquesta per obtenir més informació, com possibles símptomes que s'hagin tingut. Cada participant se sotmetrà a aquest procés tres vegades en un espai d'un mes i mig.

Els participants a l'estudi han estat contactats prèviament per telèfon. En aquesta trucada, els professionals de la primària els expliquen en què consisteix l'estudi i que ells han estat seleccionats de forma aleatòria per l'Institut Nacional d'Estadística (INE); els conviden a participar-hi de forma voluntària i els citen un dia al centre. En cas que no es puguin desplaçar, els professionals sanitaris van al seu domicili. 

Una vegada al CAP, reben primer explicacions de l'estudi i signen el consentiment informat. Se'ls fa una extracció de sang capil·lar -a través d'una punxada al dit- que servirà per al test ràpid. L'estudi preveu una segona prova i se'ls extreu per via venosa una mostra de sèrum que serà analitzada en laboratoris específics per obtenir resultats més refinats i segurs sobre la seroprevalença davant del coronavirus. També es fa als participants una enquesta per recollir més informació. 

En què consisteix aquest estudi? A qui se li farà i com? Quan començarà a donar resultats? Què és un test de seroprevalença? A continuació, cinc preguntes amb resposta.

1. Quan comença i quanta gent hi participarà?

"L'estudi comença quan ha de començar", va dir dilluns Raquel Yotti, directora de l'Institut Carlos III. El cert és que l'esperat estudi de seroprevalença havia de començar fa 15 dies i finalment ho ha fet aquesta setmana. Hi participaran 36.000 llars d'arreu d'Espanya, que suposen un total de 90.000 persones. Així, a la demarcació de Barcelona hi participaran 5.160 persones; a Girona 1.440; a Lleida 1.200; i a Tarragona 1.500. "És un dels primers estudis d’aquesta magnitud que es fa al món, amb una mostra que s’ha seleccionat seguint criteris estadístics i de manera aleatòria perquè sigui representativa", ha remarcat Yotti. 

2. En què consisteix aquest estudi? 

L'estudi constarà de dues proves a cada persona, que es repetiran tres vegades al llarg de sis setmanes. Les persones escollides per participar en l'estudi es contactaran via telefònica i se les convidarà a formar-ne part. "És important que la gent accepti participar", ha demanat Raquel Yotti. En primer lloc se'ls farà un qüestionari sobre el coronavirus i després les dues proves. La primera serà un test serològic per detectar anticossos del virus en sang capil·lar. Consisteix en una punxadeta al dit i dona el resultat en uns 10-15 minuts. La segona serà un anàlisi de sang complet per detectar la quantitat de resposta immunològica que s'ha generat. Bona part de les proves es faran en els CAP, per això és clau la coordinació del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes.

3. Què mesuren els tests serològics?

Els tests serològics determinen si la persona té o no anticossos de la Covid-19 i, per tant, si en algun moment han estat contagiats. “Tindrem una foto actual i l’evolució”, ha dit Raquel Yotti. No determinen, però, si ja s’ha passat la infecció o si, pel contrari, el virus està actiu en aquell moment. En cas de considerar-ho necessari mèdicament, s’ha de derivar el pacient perquè se li faci una prova PCR, que és la que determina si en aquell moment es té el virus o no. "Els PCR i els tests serològics donen informacions diferents però complementàries", ha apuntat Yotti. 

4. Per què és tan important?

El govern espanyol té moltes esperances posades en aquest estudi, que ha de determinar l'impacte real de l'epidèmia del coronavirus a Espanya. L'estudi pretén fer una estimació representativa de la població afectada per la Covid-19, no només les persones que presenten símptomes sinó també les asimptomàtiques. D'aquesta manera, es vol aconseguir un mapa de la població que ha superat la malaltia i podria haver aconseguit un cert grau d'immunitat. Les dades permetran segmentar per edat, sexe i població, i determinar també la transmissió comunitària i l'evolució dinàmia de la malaltia. L'estudi és important perquè permetrà definir amb més precisió les mesures de transició cap a la nova normalitat. 

5. Quan arribaran els resultats?

Els resultats definitius encara trigaran almenys sis setmanes, quan acabin les tres onades que formen l'estudi. Tot i així, Raquel Yotti ha apuntat que d'aquí una setmana, quan s'hagi analitzat la primera meitat de la mostra, podrien començar a sortir alguns dades. Es preveu que d'aquí dues setmanes, quan s'hagi completat la primera onada de l'estudi, puguin arribar uns primers resultats preliminars, tot i que encara s'hauran d'agafar amb cautela. L'Institut Carlos III remarca que el disseny estadístic permetrà tenir prou precisió per no "imaginar" què ha passat, sinó saber-ho en base a dades científiques. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació