Dissabte, 20 d'abril de 2024
feina

UGT i CCOO denuncien que empreses han aprofitat la crisi sanitària com a «excusa» per reduir la plantilla

CCOO presenta una vuitantena de denúncies, majoritàriament, per acomiadaments "injustificats" i ERTO "fraudulents"

Redacció 1 de maig de 2020 a les 10:08
Un treballador en un taller mecànic | Europa Press
CCOO i la UGT de les Terres de Lleida asseguren que la crisi social i laboral derivada de l'emergència sanitària està afectant de ple a la classe treballadora i deixant moltes famílies en uns situació de precarietat. Coincidint amb el Primer de Maig, els sindicats han denunciat que algunes empreses han aprofitat com a "excusa" l'actual context per reduir la plantilla. En aquest sentit, CCOO ha presentat 39 expedients per via judicial i 38 denúncies davant la Inspecció de Treball, la majoria per acomiadaments "injustificats" i ERTO "fraudulents". 

La principal preocupació ve marcada per la "precarietat social, laboral i econòmica" derivada de la crisi sanitària. En una roda de premsa telemàtica, CCOO i la UGT han posat de relleu que molts treballadors s'han quedat sense feina, mentre molts altres s'han vist afectats per l'"allau" d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que han presentat les empreses al territori i al conjunt del país. Per això, han reclamat un major suport de les administracions davant la vulnerabilitat de les famílies que s'estan veient afectades. 

"Allau" d'ERTO

En el cas de la demarcació de Lleida, són prop de 5.300 els ERTO presentats fins ara, que afecten a uns 30.000 treballadors. Els sindicats han denunciat que algunes empreses aprofitin l'actual context "d'excusa per reduir la plantilla". En aquest sentit, CCOO ha presentat 39 expedients per via judicial i 38 denuncies davant la Inspecció de Treball per acomiadaments "injustificats" i ERTO "fraudulents". D'altra banda, han criticat que molts dels afectats per ERTO encara no hagin cobrat la prestació d'atur dels mesos de març i abril. 

Des de CCOO també han anunciat que la Inspecció de Treball ha donat la raó al sindicat per tal que 6.000 treballadors del sector turístic del Pirineu de Lleida siguin inclosos en un ERTO per força major. El sindicat havia denunciat diferents empreses pirinenques del sector de pel cessament anticipat per fi de temporada de fixos discontinus i eventuals, un fet que deixava aquests treballadors sense accés a prestacions d'atur i ajudes assistencials. CCOO ha exigit l'extensió d'aquestes resolucions al conjunt de persones afectades, sense que aquestes hagin de realitzar demandes individuals.

A la vegada, els sindicats han advertit de l'afectació que tindrà aquesta crisi en determinats sectors com és el cas dels serveis, especialment en la restauració, turisme i comerç. Per això, continuen exigint solucions a l'administració perquè aquests negocis puguin tornar a obrir i puguin ser viables tenint en compte les restriccions que hauran de complir.

En el cas dels autònoms, un altre dels col·lectius més afectats per la crisi, han tornat a exigir que no hagin d'abonar la quota mentre no puguin treballar o recuperar el volum habitual de feina. Els sindicats també han expressat que la crisi "ha evidenciat" la importància dels serveis públics, tal com ha quedat palès amb la resposta que han donat al moment actual, especialment des de l'àmbit sanitari.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació