Dijous, 25 d'abril de 2024
Dis la teva!

Els pressupostos «comunistes» d’ERC i JxCat al Pirineu i Aran

Article d’opinió del militant de la CUP Pallars, Jaume Solé, sobre els pressupostos de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran

Redacció 22 d'abril de 2020 a les 19:47

Roger Torrent i Pere Aragonès, mostrant el projecte de pressupostos del 2020. Foto: ACN


Senyor director,

Segurament pensareu: comunistes ERC i JxCat?

Doncs això sembla, ERC i JxCat nacionalitzen i fan públiques aquelles empreses deficitàries i inviables del territori pirinenc que prèviament alguns cacics del territori ja havien plomat: les pistes d’esquí.

Mentre aquests grups polítics no poden imaginar un territori amb una sanitat 100% pública (0 euros als pressupostos per recuperar hospitals per a l’Institut Català de la Salut, per exemple), tampoc plantegen cap tipus de reversió de les concessions caducades donades a empreses amb grans beneficis com les hidroelèctriques. De fet, tota la partida d’Indústria als nous pressupostos del 2020-21 d’ERC i JxCat va destinada a l’estació d’esquí de Boí Taüll (que, com tots sabem, és un motor “industrial” de la comarca) i dediquen 4 milions d’euros directes i indirectes a altres estacions d’esquí com la Molina, Espot, Port Ainé i Boí Taüll. Aquestes empreses sí que s’han nacionalitzat! NACIONALÍCENSE!, com deia Hugo Chávez... però, potser caldria tenir més bon ull i no nacionalitzar només el que és ruïnós i genera pèrdues.

Fem una anàlisi dels pressupostos que s'aprovaran entre aplaudiments per part de JxCat i ERC.

Per Salut es destinen poc més de 5 milions d’euros però cap ni un va dirigit a recuperar la gestió 100% pública. La sanitat ha estat trossejada i camuflada en un entramat d’empreses públiques i concessions privades que alimenten una opacitat pressupostària i afavoreixen la contractació de càrrecs de partit en els llocs de direcció d’aquestes.

La partida més gran és la de Transport (arreglar camins, pistes forestals, etc.). Res a dir..., però millorar i ampliar el transport públic? No, això no. Anar i tornar de Tremp a Barcelona costa 58 euros, 29 euros per viatge, i aquests sí que van a una empresa privada (Alsa de Florentino Pérez), aquesta no la nacionalitzem...

Per turisme, tota la partida, que és generosa, va única i exclusivament a les estacions d’esquí de la Molina, Port Ainé i Espot. Segurament a fer inversions amb previsió d’uns Jocs d’Hivern que seran la ruïna total pel territori.

Així podem anar analitzant la resta de partides, però veuríem que són un seguit de despropòsits, com el milió d’euros destinat a habitatge, que en realitat es destinarà a fer un Museu a Les i la Biblioteca de Sort. Ambdues coses són molt necessàries, però potser haurien d’anar a la partida de cultura..., si no fos que la partida de cultura va molt mermada i ja no dona per més. La partida d’habitatge hauria de donar solucions reals d’habitatge social.

Amb aquests pressupostos, com pretenem fer un Pirineu habitable i sostenible on valgui la pena viure?

No es fa cap política amb una visió integral del territori que fixi la gent al territori i que aporti iniciatives per al seu desenvolupament, més enllà de la sobreexplotació del model de la neu. De fet, els comptes d’ERC i JxCat d’enguany no destinen ni un sol euro a fer polítiques públiques per la nostra gent gran, un sector assistencial que també genera ocupació i creixement econòmic; no destinen ni un sol euro per agricultura o ramaderia que permetin, per exemple, tirar endavant iniciatives de mercats locals o obradors públics.

Doncs res, qui dia passa, diner públic que es malgasta! 

Jaume Solé Colom
Militant de la CUP Pallars

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació