Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

​El pes del sector primari i agroalimentari alleugerirà la crisi econòmica al Pallars Jussà

Un estudi de la URV conclou, en canvi, que el Sobirà serà una de les comarques catalanes més afectades per la incidència del turisme

Redacció 22 d'abril de 2020 a les 12:31
El sector primari del Jussà pot esdevenir clau per afrontar la crisi del coronavirus | Al teu gust
La Càtedra d'Economia Local i Regional (CELiR) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha analitzat l'afectació de la pandèmia del coronavirus per comarques i àmbits territorials en funció de la seva estructura sectorial. De l'anàlisi es desprèn que les comarques pallareses viuran de manera diferent la crisi econòmica que s’entreveu a l'horitzó.

L’estudi certifica que les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent seran els territoris amb menys impacte pel pes que té el sector primari i la indústria de l'agroalimentació en aquests territoris. Unes característiques que comparteix el Pallars Jussà que, de fet, és la tercera comarca -només per darrera de la Ribera d’Ebre i la Segarra- amb una menor afectació.


D'altra banda, el Penedès i l'Alt Pirineu i l'Aran seran els territoris més vulnerables pel pes del sector turístic i els serveis. Per comarques, l'Aran, la Cerdanya i el Baix Penedès seran les més afectades per l'aturada per la Covid-19. En aquesta situació s’hi troba també el Pallars Sobirà, una comarca que depèn molt d’un sector, el turístic, que actualment està aturat i sense perspectives de recuperació.

La CELiR ha pres com a punt de partida de l'estudi els sectors considerats essencials en estat d'alarma, que són els que es veuran menys afectats per la situació d'aturada econòmica actual, i analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país.


A les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent, l'afectació mitjana comparada amb Catalunya -1 punt-, és de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra s'enlairaria a 1,16 punts. Les comarques més afectades per l'actual situació de pandèmia seran l'Aran (1,38 punts), seguida de la Cerdanya i el Baix Penedès (1,34 cadascuna). Les menys afectades seran la Ribera d'Ebre (0,25 punts) i la Segarra (0,55 punts). 

Aquest menor impacte a la Ribera d'Ebre, el més baix de tot Catalunya, s'explica principalment pel gran pes de la producció energètica. L'estudi també conclou que no existeix cap correlació entre el PIB per càpita i més o menys afectació territorial per l'aturada econòmica.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació