Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

Les residències pallareses mantenen les mesures de protecció per evitar nous contagis

Més enllà del Centre Geriàtric de la Pobla, que ja suma 11 morts, la resta de residències de gent gran del Pallars lluiten per mantenir allunyada la Covid-19

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 9 d'abril de 2020 a les 18:56
Desinfecció preventiva a la residència Nostra Senyora Verge de Ribera | Ajuntament de la Pobla de Segur
La crisi del coronavirus ha impactat amb força a les residències de gent gran. Des del 15 de març han mort a Catalunya 1.178 persones usuàries d’aquests centres, segons les últimes dades que ha fet públiques aquest dimecres el Departament de Salut. A banda, hi ha 2.374 persones que viuen en geriàtrics amb diagnòstic de Covid-19 i 737 estan hospitalitzades. Es calcula que més d’una tercera part de les morts relacionades amb la Covid-19 provenen de geriàtrics.

Aquesta és una realitat que s’ha fet més evident els últims dies per la dimensió que ha pres arreu del país, però que no és nova al Pallars, on el coronavirus va impactar amb força just ara fa tres setmanes amb el primer cas confirmat al Centre Geriàtric del Pirineu. La residència poblatana, on s’hi desenvolupa l’assaig clínic contra l’expansió del coronavirus del doctor Oriol Mitjà, acumula actualment 11 morts i una quarantena de casos confirmats entre usuaris i treballadors. 


A les comarques pallareses hi ha cinc residències de gent gran situades a Tremp, Sort, Esterri d’Àneu i la Pobla de Segur, població, aquesta última, on a banda del Centre Geriàtric també hi ha una residència d’avis municipal. De totes elles, tres han confirmat a Pallars Digital que el coronavirus no hi ha arribat. No hem pogut obtenir detalls del geriàtric Fundació Fiella de Tremp, amb qui aquest diari ha intentat contactar sense èxit.

De tota la resta, a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla avui s'hi ha realitzat una segona desinfecció preventiva. Ha anat a càrrec del Departament d'Afers Socials i Família i se suma a la que ja s'hi va fer fa pocs dies. A més, els serveis municipals netegen diàriament la zona del pati, així com la dels carrers adjacents.
 
Des de la residència poblatana expliquen a aquest diari que s'estan prenent totes les mesures de prevenció necessàries per evitar contagis. Així, per exemple, els residents estan separats per zones i cadascun d'ells realitza els àpats a les habitacions. No obstant això, els usuaris de cada planta poden sortir al pati, sempre per torns i de manera controlada, mantenint les restriccions de seguretat.

Al Centre Geriàtric del Pirineu, també amb seu a la Pobla de Segur, ja des d'abans del primer cas detectat s’hi apliquen les mesures protocolàries per evitar nous contagis de coronavirus. No obstant això i malgrat aïllar els residents del centre, especialment els casos confirmats i aquells usuaris amb símptomes, l’alta transmissibilitat del virus ha fet molt difícil frenar-ne la seva expansió. El geriàtric està recuperant poc a poc el personal, que s’està reincorporant progressivament a la feina un cop passada la quarantena. 

Mentrestant, al Pallars Sobirà, la residència Àngel Serafí Casanovas notifica que tampoc s'hi ha produit cap cas positiu i que la situació es manté estable. Recordem que el lloc ja va ser desinfectat preventivament el dia 28 de març per efectius de l’exèrcit espanyol. A més, el passat divendres la Generalitat va desinfectar l'exterior del complex, una mesura que s'ha repetit avui mateix per part dels Agents Rurals, que també han desinfectat establiments comercials, equipaments i vies públiques del municipi.
 
Així mateix, des del centre informen que s'estan seguint tots els protocols de prevenció dictats per la Generalitat. Segons el testimoni d'una treballadora social de la residència, però, el fet d'haver de treballar amb mascaretes i amb tot l'equipament necessari, com ara les pantalles protectores, resulta “incòmode”, però deixa clar que és “indispensable” per assegurar la integritat del tots els residents.

Continuant al Sobirà, la residència de gent gran d'Esterri d'Àneu informa que la salut dels residents és bona i que no hi ha cap cas de Covid-19. La residència, que va ser tancada al públic el passat 13 de març, també ha suspès les funcions de centre de dia. Des d'aleshores, tant el menjar com el material necessari de manteniment entren sempre per la porta del darrere i les treballadores realitzen el canvi de vestuari abans d'entrar al centre. 

A diferència de Sort, a la residència d'Esterri no s'ha dut a terme cap desinfecció preventiva, tal com van acordar la direcció del centre i el propi ajuntament, que van considerar que l'aplicació d'aquesta mesura no era necessària en aquest cas.



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació