Dissabte, 20 d'abril de 2024
confinament

Continuen els desplaçaments a segones residències malgrat les restriccions pel confinament

Els ajuntaments pallaresos alerten que s'està posant en risc la població i el sistema sanitari, mentre Quim Torra els demana que vetin l’entrada als visitants

Tomàs Garcia / Jordi Ubach 9 d'abril de 2020 a les 10:06
Els municipis més turístics fan una crida a la responsabilitat i demanen no pujar durant la Setmana Santa | ACN
Diverses entitats i ajuntaments del Pallars han mostrat la seva consternació davant dels desplaçaments de persones a segones residències, que continuen realitzant-se malgrat les restriccions pel confinament. Un dels primers ha estat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que en un ban ha demanat a tots els pallaresos, i concretament als qui no hi resideixen, respectar les mesures contra la Covid-19, especialment durant el període de vacances de Setmana Santa. 

En la mateixa línia, municipis amb un alt índex de turisme, com per exemple la Torre de Capdella, Rialp o Esterri d'Àneu, han fet un crida a la responsabilitat per evitar anar a segones residències. L'alcalde d'aquest últim, Pere Ticó, ha recordat que aquests desplaçaments poden provocar "una greu manca de cobertura sanitària". Ticó ha anat més enllà i ha explicat que el consistori es planteja denunciar als Mossos d’Esquadra aquest tipus d’accions.

Qui també s'ha pronunciat en aquest sentit, quan ens trobem a les portes dels dies forts de Setmana Santa, és l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, que ha afirmat que les persones que arribin estaran "posant en risc la salut de tothom". 
 
Tal com va informar dimarts en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Buch, el nombre de desplaçaments a segones residències s'ha mantingut, després de detectar que el trànsit ha pujat un 7% a la sortida de Barcelona i un 14% a l'entrada respecte la setmana passada. El Pallars ja va fer una crida el primer cap de setmana de confinament per no visitar el territori davant l’allau de persones que van incomplir les mesures establertes per l’estat d'alarma.


Precisament, un dels efectes d'aquest tipus de desplaçaments és l'augment de pacients no domiciliats als hospitals del Pirineu. El cas més rellavant és de l'Hospital de la Cerdanya, el gerent del qual va alertar en una piulada que un bon nombre dels seus pacients no resideixen a la comarca. L'anunci va ser compartit pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va qualificar els desplaçaments a segones residències com un "gest d'insolidaritat" i que "posa en risc sistema sanitari". 
 
En aquest sentit, el doctor Miquel Bretcha, del CAP de Sort, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que alguns visitants han pogut passar els controls i han arribat al Pallars. El problema, assegura, és que es pot passar d’una fase de control dels casos a una de “descontrol”. Bretcha tem que nous casos puguin entrar a les residències de gent gran de la comarca. 

Torra demana als ajuntaments que es veti l'entrada a visitants

En aquest context, Torra ha reclamat aquest dijous als ajuntaments que vetin el pas a persones que es desplacin a segones residències perquè es pot posar en perill la salut pública. En aquest sentit, ha demanat als consistoris que es "blindin" amb la policia local o bé amb personal de manteniment els accessos a les localitats on hi hagi afluència de visitants per passar aquests propers dies festius, marcats pel confinament total que es mantindrà vigent fins dilluns vinent.

"El marge d'un rebrot és perillosíssim. Més perillós que un confinament és un segon confinament", ha dit el president a RAC1, on ha insistit amb els "tests massius" per superar la situació. Ara que s'acosta la Setmana Santa i es multiplica el risc de desplaçaments, ha indicat que la situació el té "enervat". "La gran majoria de catalans s'està comportant amb civilitat admirable. La gent que va a la segona residència ha de saber que posa en perill la salut pública", ha remarcat, en referència a la capacitat dels hospitals comarcals.
 
"No ens podem permetre sobrecarregar res ni ningú. Això va de compromís, d'esforç solidari i de sacrificis compartits", ha destacat el president de la Generalitat, que ha alertat que la situació es pot "allargar molt més" si no es compleix amb les restriccions. Torra, en aquest sentit, ha demanat que es barri el pas a visitants als pobles. De fet, ha reclamat que es facin servir recursos públics -policies locals o manteniment- per blindar accessos als municipis on hi hagi segones residències i es detecti moviment.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació