Divendres, 19 d'abril de 2024
Mossos d'esquadra

​Els Mossos comencen a gestionar els avisos de la regió Pirineu Occidental des del 112 de Reus

​La policia integrarà les set sales regionals existents en tres seus per guanyar eficiència operativa i de coordinació

Redacció 18 de febrer de 2020 a les 10:15
Pla obert de la sala de comandament dels Mossos d'Esquadra al 112 de Reus | ACN
Des d'aquest dilluns al migdia els incidents policials de les regions de Ponent i del Pirineu Occidental dels Mossos d'Esquadra es gestionen des de la sala de comandament de l'edifici 112 de Reus, que ja atenia els de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Això, segons el cos policial, permetrà guanyar eficiència, millorar la coordinació i destinar a altres serveis uns 200 efectius policials.

La policia catalana dona així el tret de sortida a la integració de les set sales regionals existents en un únic Centre de Comandament de la Prefectura amb subseus al 112 de Reus, al Complex Central de Sabadell -per a les regions metropolitanes nord i sud- i Barcelona ciutat. El 112 de Reus també integrarà a partir de la setmana que ve la regió Central i, a final d'any, la de Girona. 

Els Mossos eren un dels pocs cossos policials que encara treballaven amb un sistema de funcionament descentralitzat fruit del desplegament progressiu arreu del territori, primer amb sales de comandament a les comissaries i, després, a les seus de les regions policials. 

"És un procés de maduració natural", ha valorat aquest dilluns el director general dels Mossos, Pere Ferrer, durant la visita a la sala de Reus. El nou model, ha afegit el responsable del cos, esdevé un pas endavant en la gestió dels incidents policials que els permetrà guanyar en eficiència, millorar la coordinació i, a partir de les millores tecnològiques que també s'estan preparant, oferir "un millor servei a la ciutadania". 

Esforç per evitar disfuncions

El cos ha fet un esforç en la formació i l'especialització dels agents destinats a les sales, i s'ha dotat d'eines de suport cartogràfic perquè "no hi hagi possibilitat que es cometi una errada per desconeixement a nivell de territori". El fet que des de Reus es gestionin els incidents d'altres demarcacions no ha de suposar cap disfunció, segons els Mossos. 
 

Pla contrapicat de l’edifici del 112 de Reus. Foto: ACN


El darrer mes, la sala de Reus ha estat treballant de forma solapada amb els equips de Ponent i Pirineu Occidental per tal d'entrenar-se. A més, durant tota una setmana es mantindrà un solapament invers i, si bé els incidents ja s'estan rebent al Baix Camp, es disposa d'una sala preparada a les regions lleidatanes per si sorgís alguna necessitat. 

Un estalvi de 200 efectius 

Segons la policia catalana, el model regional de sala presenta algunes ineficiències com ara canals amb poca demanda i d'altres que en tenen molta. Amb aquesta integració s'homogeneïtzarà la càrrega de demanda per canal i operador, s'unificarà i reforçarà l'estructura de caps de torn, caps de sala i comandament del centre, i es dimensionarà una oficina de suport única. 

Les tres sales disposaran de 600 efectius, 200 menys que amb el model descentralitzat. Això permetrà destinar aquests agents a fer altres funcions com ara tasques de seguretat ciutadana, segons ha indicat Ferré, qui ha subratllat la prioritat de cerca la màxima eficiència amb uns recursos "que són els que són". 

La previsió és que la sala de Reus atengui aproximadament 255.000 incidents l'any, 344.500 identificacions i 11.900 detencions. Tot i això, l'espai ubicat a la segona planta del Centre 112 està dimensionat per poder atendre fins a mig milió d'incidents cada any i té marge de creixement, tant en equip humà com tècnic.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació